Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

5 vești bune pentru sectorul de producere a merelor din Europa de Est

În ciuda prețurilor mici la mere în Ucraina și Moldova şi a unui eșec total în vânzarea soiurilor de mere vechi precum Idared în Polonia, pe piață au început să apară primele știri, care pot fi considerate oarecum pozitive pentru producătorii de mere. Acest lucru a fost anunțat de Andriy Yarmak, Economist în cadrul Departamentului de Investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO), la cea de-a 17-a conferință internațională „Fructe și Legume din Ucraina - 2021. Noi oportunități investiționale”, care a avut loc în perioada 2-3 decembrie 2021. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “APK-Inform: Legume și fructe” cu suportul informativ al Platformei Internaționale EastFruit și al Asociației ucrainene pentru fructe și legume (UPOA).

Prima veste bună pentru sectorul de producere a merelor din Europa de Est poate fi considerată creșterea bruscă a prețurilor la mere în Iran, pe fonul zvonurilor legate de o scădere a recoltei de mere în această țară. Cu adevărat, pe fundalul acestor zvonuri, Iranul continuă să-și sporească volumul exporturilor de mere. Așa cum a fost menţionat deja în articolul #freshapplecrisis, Iranul constituie unul dintre principalele motive pentru situația actuală dificilă creată pe piață.

A doua veste bună este ritmul de creştere a vânzărilor de mere în primele luni ale sezonului curent. Din acest lucru reiese faptul că cele mai mari țări producătoare de mere vor intra pe piaţă în a doua jumătate a sezonului cu stocuri de mere nu atât de mari precum în sezonul 2020/21. Totodată, nu uităm de faptul că în Moldova, producătorii de mere au fost nevoiți să-şi vândă producţia rămasă în primăvara și vara acestui an pentru producerea concentratului de mere la prețuri de nimic. Ulterior, prețurile la măr s-au prăbușit nu doar în Moldova, ci și în Ucraina, Rusia și Polonia, însă acest lucru nu a favorizat intensificarea cererii, deoarece pe piață apăruseră deja pomuşoare și alte fructe de sezon. În aceeaşi perioadă, în Moldova, Ucraina, Italia și chiar în Iran se înregistrau  sporiri continue a vânzărilor.

A treia veste bună este înregistrarea unei recolte de mere mai scăzute decât cea prognozată în SUA. Acest lucru ar putea reduce presiunea asupra prețurilor la mere pe piețele profitabile pentru acești exportatori de mere, cum ar fi ţări din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

De asemenea, potrivit lui Andriy Yarmak, ar trebui luat în calcul faptul că prețurile la mere în Uzbekistan și alte țări din Asia Centrală în acest sezon sunt mult mai mari comparativ cu 2020. Prin urmare, loturi de mere din Moldova și Ucraina pot fi exportate în aceste țări, care în ultimii ani au importat un volum redus de mere.

El a mai observat că EAU cumpără în prezent mai multe mere decât de obicei, deoarece Dubai găzduiește la moment cel mai mare eveniment expozițional din lume - Expo 2020 (amânat acum un an din cauza situaţiei pandemice). Acest eveniment expozițional atrage mulți turiști din întreaga lume și va continua până la sfârșitul lunii martie 2022. Respectiv, în această perioadă, cererea de mere din Emiratele Arabe Unite va crește semnificativ, iar acest lucru constituie o oportunitate excelentă pentru exportatorii de mere din Ucraina, care şi-au creat o imagine bună deja pe această piață.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI