Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚA NAȚIONALĂ „STRUGURII DE MASĂ DIN MOLDOVA”

Producătorii și exportatorii de struguri de masă, s-au întrunit astăzi, 15 noiembrie,  la Chișinău, pentru a discuta despre problemele pe care le întâlnesc în domeniul lor de activitate. Conferință Națională „Strugurii de masă din Moldova: eficiență în producere, depozitare și marketing”, a adunat peste 100 de producători și exportatori de struguri din R. Moldova, membri FARM, oficiali și oaspeți de peste hotare.

În republică sunt cultivate o gamă largă de struguri de masă, care datorită  calităţilor gustative înalte ar putea câștiga un loc de frunte pe piețele externe, spun specialiștii. Cu toate acestea, prezenţa strugurilor de masă din Moldova nu este atât de mare pe piețele externe.

Potrivit experților prezenți la eveniment, R. Moldova are capacitatea să obţină venituri din exporturile de struguri de masă de cinci ori mai mari decât în prezent. Deși țara noastră este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de struguri de masă din Europa de Est, valoarea exporturilor de struguri este foarte mică. Moldova își vinde strugurii de masă la un preț foarte mic, în comparație cu alte țări. Prin urmare, specialiștii consideră că țara noastră are nevoie de strategii care să sporească valoarea strugurilor de masă şi să obţină o rentabilitate mai mare din eforturile depuse pentru dezvoltarea acestui sector, având în vedere că strugurii reprezintă al treilea din cele mai importante mărfuri de export din categoria produselor proaspete.

Andriy Yarmak, reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), susține că principala piaţă de desfacere a strugurilor din R. Moldova este Rusia, însă această piaţă este instabilă şi deseori nesigură. Potrivit lui, producătorii moldoveni trebuie să se reorienteze și să caute noi ţinte pentru export, însă pentru acest lucru este nevoie ca strugurii să fie de calitate şi să corespundă tuturor cerinţelor pentru a putea concura pe piaţă.

Andrei Zbancă, reprezentant al Federaţiei Agricultorilor din Moldova consideră că tehnologiile curente utilizate în republică, nu permit producerea strugurilor de masă de calitate competitivă, la potențial maxim biologic, ceea ce rezultă  în recoltă mică și costuri unitare înalte. Potrivit lui, este important de a implementa tehnologii moderne pentru a obține rezultate.

La Conferință au mai participat experți din Tadjikistan şi Italia,care au vorbit despre experiența țărilor din care provin. S-au prezentat  informaţii şi idei cu privire la eficientizarea procesului de producere, competitivitate şi sporirea exportului de struguri de masă. Agenda conferinţei a inclus un seminar în cadrul căruia au avut loc demonstraţii de tehnologii moderne de producere a strugurilor de masă.

Evenimentul a fost organizat de FARM, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și a Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucție (EBRD).

DINAMICA PREȚURI