Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cooperarea în agricultură: o necesitate pentru un viitor sustenabil

Prin unirea resurselor și eforturilor, agricultorii pot accesa mai ușor piețe, reduce costurile și îmbunătăți calitatea produselor lor. Cooperarea facilitează partajarea de cunoștințe și tehnici agricole inovative, iar drept rezultat, asigură și un management eficient al resurselor. Acestea sunt câteva dintre aspectele despre care au aflat agricultorii care au participat la evenimentul "Cooperarea în agricultură: investiții, inovații și necesitate", organizat de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM) cu susținerea financiară a proiectului USAID Moldova, Competitivitate și Reziliență Rurală.

Participanții au avut ocazia să învețe despre formele de cooperare, accesarea finanțelor, repartizarea veniturilor, dar și exemple practice din activitatea cooperativelor.

Andrei ZBANCĂ, consultant în dezvoltarea afacerilor la FARM, a subliniat importanța alegerii formei de cooperare potrivite pentru fiecare agricultor, oprindu-se în mod special la avantajele cooperativelor de întreprinzători. Potrivit expertului, aceasta este cea mai bună și eficientă formă de organizare economică, chiar dacă nu este una populară în rândul agricultorilor. Consultantul FARM a explicat că lipsa credibilității este cauzată de eșecurile suferite de agenții economici care au încercat să se coopereze, sub această formă, dar au dat greș. Iar, nereușitele, de cele mai multe ori au avut la bază două motive:

  1. Omiterea etapei de dezvoltare instituțională - un proces, care de regula duce la consolidarea relațiilor și crearea serviciilor în comun, peste care agenții economici trec, fără a-i da o mare importanță.
  2. Crearea cooperativelor doar pentru a obține granturi și finanțări – din dorința de a accesa fonduri, se înființează colaborări nefuncționale, care au o durată de viață scurtă care se destramă imediat după dobândirea banilor, așa cum aceștia reprezintă unicul motiv de asociere.

Un alt punct esențial al evenimentului a fost capitalizarea banilor: investiții și repartizarea veniturilor. Totodată s-a explicat dreptul de vot și partajarea cotelor între membrii cooperativei.

Vlad VEDRAȘCO, managerul uneia dintre cele mai cunoscute cooperative din țară, ”VED-MAR AGRO", care exportă în Europa struguri sub brandul ”FRUDOVA” a vorbit despre experiența echipei sale și obstacolele întâmpinate. Deși avantajele economice ale cooperării sunt clare, VEDRAȘCO a subliniat că cele mai mari provocări sunt de natură psihologică, dat fiind că agricultorii din Republica Moldova nu au un model funcțional de cooperare.

El a încurajat participanții să găsească fermieri cu viziuni similare și să construiască împreună un model de succes, subliniind că, viitorul agriculturii este cooperarea.

Informațiile oferite în cadrul evenimentului au demonstrat clar necesitatea cooperării în agricultura modernă. Prin investiții comune și inovare, agricultorii pot obține rezultate remarcabile, asigurându-și un viitor sustenabil și prosper.

FARM se angajează să promoveze și să sprijine inițiativele de cooperare în agricultură, contribuind astfel la dezvoltarea unui sector agricol competitiv. Agricultorii interesați de cooperare sunt invitați să apeleze la serviciile noastre pentru consultanță, ghidare și asistență în formarea cooperativelor.

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook sau la numărul de telefon +373 22 23 56 98.

DINAMICA PREȚURI