Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cartofii FAO: diversificarea soiurilor și susținerea fermierilor mici

8.000 de gospodării din țară au primit de la FAO câte 50 de kilograme de cartofi pentru semințe. Scopul principal al acestui ajutor este de a sprijini producătorii mici în fața consecințelor crizei generate de războiul din Ucraina și de a încuraja extinderea suprafețelor cultivate cu cartofi.

Rețeaua FARM, împreună cu directorii Organizațiilor Regionale, au fost în fruntea efortului de distribuire a 400 de tone de cartofi, acestea fiind împărțite în raioanele Orhei, Cantemir, Ștefan Vodă, Edineț și Rîșcani.

Vera GROZAVU, director executiv al Organizației Regionale FARM din Orhei, ne-a împărtășit experiența sa în această misiune de ajutor umanitar.

Dialogul intens cu autoritățile locale, interacțiunea directă cu beneficiarii și dedicația emoțională au fost esențiale pentru a asigura succesul distribuției, spune d-na Grozavu. Și datorită deschiderii pe care au avut-o din partea primarilor, toate cele 764 de gospodării din raionul Orhei au primit la timp semințele.

Familia MARTINIUC - Ion și Olga, cultivă în grădină o diversitate de produse, iar cartoful este nelipsit de pe masa lor. De obicei, produc exact cât au nevoie pentru consumul personal, iar o parte din cantitate o pun la încolțit și o pregătesc pentru plantare. Totuși, din cauza recoltei mici de anul trecut, în această primăvară, au rămas fără semințe, astfel, cele 50 de kilograme pe care le-au primit, au fost de un real folos.

Bărbatul apreciază ajutorul și speră ca în toamnă să aibă o recoltă bogată, așa cum deja se văd primele semne de creștere. Pentru Ion, această donație reprezintă un sprijin economic și o oportunitate de a-și îmbunătăți culturile și de a experimenta soiuri noi.

O altă beneficiară, Maria MATUS, tot din Bulăiești, se bucură că și la ea semințele au început să se ivească din pământ, iar frunzele și tulpinile par a fi sănătoase. Femeia speră că anul acesta va reuși să lupte cu gândacii de Colorado fără a fi nevoie de multe tratamente chimice. Ea își dorește să cultive un produs cât mai sănătos, deoarece din el se hrănesc trei familii – ea cu soțul și cele două fiice, care locuiesc în Chișinău, împreună cu soții lor.

Maria, la fel ca Ion, planifica să cumpere anul acesta cartofi de semințe și preconiza să investească 1 000 de lei în ei. Femeia susține că voia să înnoiască soiul, deoarece cartofii pe care i-a crescut în ultimii zece ani, nu mai erau atât de productivi. Și datorită intervenției FAO a reușit să diversifice soiurile și să economisească, deși nu este o sumă considerabilă - orice ban salvat, încurajează și mobilizează!

Asistența agricolă a fost posibilă datorită colaborării dintre Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Guvernul Japoniei și Guvernul Elveției.

Prin astfel de acțiuni, FARM demonstrează încă o dată că este LIDER în mobilizarea și capacitarea agricultorilor, la nivel național, contribuind activ la implementarea proiectelor și participând la misiuni de ajutor umanitar. 

*foto: proces de distribuție a cartofilor în raionul Orhei

DINAMICA PREȚURI