Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ADMA interesată de susținerea și dezvoltarea APEL

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Legume (APEL) a intrat în vizorul autorităților publice. Conducerea Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) a invitat comunitatea legumicolă pentru a discuta o posibilă colaborare între agenție și APEL. Parteneriatul ar putea avea loc datorită proiectului finanțat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA). 

Administrația ADMA, împreună cu expertul nipon, Kenichi Machida și membrii APEL au examinat împreună modalitățile prin care ADMA și JICA ar putea sprijini și stimula dezvoltarea sectorului. Deși nu este un proiect de finanțare directă sau de granturi, acesta va oferi asistență tehnică, ceea ce înseamnă angajarea experților și a consultanților agricoli pentru a spori competențele producătorilor și calitatea producției.

Din prezentarea făcută de expertul nipon, proiectul își propune să atingă trei obiective:

  • Substituirea importului de legume și pentru aceasta este nevoie de a crește volumul de producție locală, pentru a oferi cantitatea și calitatea necesară, în mod constant
  • Creșterea volumului de producție omogenă pentru a favoriza exporturile
  • Creșterea veniturilor pentru fermierii mici

Maxim Popov, directorul ADMA a subliniat faptul că instituția își dorește o colaborare eficientă, bazată pe necesitățile reale ale sectorului. Din acest motiv, a încurajat legumicultorii să identifice principalele probleme din legumicultură, ca în funcție de acestea să fie construite și setate corect direcțiile de activitate. Chiar dacă proiectul dat este axat doar pe suport tehnic în dezvoltarea capacităților de producere, ADMA își propune pe parcurs să identifice și linii de finanțare pentru susținerea directă a agricultorilor.

În cadrul întâlnirii s-au lansat mai multe idei, inclusiv conceptul de creare și dezvoltare a hub-urilor agricole, din care să fie parte 10-15 producători mici. Acestea ar putea servi drept centre de schimb de resurse și informații între producătorii locali de legume. Conceptul a fost dezbătut în mod îndelungat, așa cum din perspectiva legumicultorilor, ideea n-ar putea fi viabilă în toate regiunile din țară.

În perioada următoare, legumicultorii vor analiza și pregăti recomandări pentru a sugera direcțiile și mecanismele de funcționare ale proiectului. 

Expertul din Japonia se află în Republica Moldova pentru a o oferi consultanță Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare până în noiembrie 2025. 

DINAMICA PREȚURI