Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Vizită de studiu la APIA România

În perioada 20-22 septembrie, echipa FARM a efectuat un turneu de studiu în România în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).” Partener al proiectului în raionul Orhei este Federația Agricultorilor din Moldova, ”FARM” care implementează proiectul „Societatea civilă împotriva corupției”.

Scopul vizitei a urmărit două obiective - familiarizarea cu mecanismele de diminuare a corupției prin implementarea principiilor de e-guvernare în procesul de obținere a subvențiilor în agricultură și consolidarea capacităților instituționale.

Turneul a început la Focșani, în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), unde șeful de birou, Ionuț Cîrnoi a fost gazda evenimentului. Reprezentantul instituției a explicat participanților care este structura agenției, direcțiile și atribuțiile acestora. Totodată, acesta a enumerat etapele pe care le au de completat fermierii pentru a obține subvenționarea, termenele de depunere a cererilor de finanțare, modul de analiză a acestora, dar și provocările pe care le au de depășit angajații APIA și fermierii, de când implementează mecanismul online. Acesta a subliniat că deși în România se lucrează încă din 2007 la ajustarea structurii și promovării mecanismului online, acesta nu este unul definitivat. Din acest motiv, anual se fac modificări, care pe de o parte să fie aliniate la cerințele UE, iar pe de alta, să fie real de implementat de fermierii din România.

Șeful biroului a mai recunoscut că deși mecanismul de depunere online este complex și complicat, care uneori necesită efort în plus din partea angajaților APIA, acesta le-a ușurat simțitor munca, așa cum sistemul virtual a preluat o parte din atribuțiile lor, mai ales când este vorba de analiza actelor și luarea deciziilor. Drept rezultat, sistemul a rezolvat două fenomene – lipsa brațelor de muncă și minimizarea contactului direct dintre angajați și fermieri, astfel contribuind la creșterea transparenței decizionale, așa cum eligibilitatea dosarelor este evaluată de un algoritm și nu de o persoană. Guvernarea electronică joacă un rol semnificativ în diminuarea corupției, prin crearea unui mediu transparent, accesibil și mai ușor de monitorizat de către cetățeni, a subliniat acesta.

Funcționarul a mai menționat că mecanismul este unul util și necesar, dar care este posibil de realizat și pus în practică doar cu susținerea finanțatorilor, așa cum necesită investiții considerabile.

În cadrul turneului am realizat și o vizită de studiu la București, la Federației Agricultorilor ”Fermierul”, unde am comunicat cu președintele asociației Ginu-Costel Toma. Datorită acestei comunicări, am aflat despre modul în care societatea civilă se implică în procesul de guvernare și cum influențează aceștia luarea deciziilor la nivel județean. Totodată, președintele asociației a vorbit despre modul de funcționare a Comisiilor de Dialog social - model de organizare cu rol consultativ, care promovează dialogului social pentru îmbunătățirea guvernanței europene prin implicarea partenerilor sociali în procesul decizional. Acestea își aleg tematicile în funcție de solicitările partenerilor și a evenimentelor care au o influență majoră asupra contextului socio-economic din județ.

Turneul de studiu a fost realizat în cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea subvențiilor în agricultură în raionul Orhei”  care a fost selectat în baza apelului de Granturi Locale, lansat de Centrul CONTACT, cu privire la prevenirea corupției la nivel local și este finanțat cu suma de 570 880 MDL.

DINAMICA PREȚURI