Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

HIP: dezvoltare antreprenorială, incluziune socială și creștere economică – un nou proiect la Hîncești

Locuitorii din Logănești, Stolniceni, Ciuciuleni și Drăgușenii noi din raionul Hîncești vor beneficia de suport financiar și expertiză în domeniul dezvoltării antreprenoriale, dar și comunitare, în cadrul proiectului Hîncești – Comunități Prospere (HIP).

Scopul acestuia este dezvoltarea social-comunitară, crearea condițiilor de practicare a antreprenoriatului incluziv, stimularea societății civile și a micilor fermieri de a colabora cu Administrația Publică Locală, pentru a obține împreună o evoluție financiară, dar și socială a mediului rural. 

Mecanismele de funcționare și felul în care vor fi implementate activitățile au fost prezentate în cadrul evenimentului de lansare a proiectului, care a avut loc la data de 2 martie, în orașul Hîncești.

Leila Sorbală, Directoarea Dorcas Moldova a făcut o scurtă descriere a HIP-ului și a accentuat că proiectul este unul complex și răspunde necesităților pe care le au copii, tinerii, femeile și antreprenorii care se află la început de cale ”Susținem colaborarea dintre generații, societatea se dezvoltă mai rapid și mai uniform când acestea conlucrează. Iar acest proiect include trei componente de bază, prin care stimulează comunicarea și interacțiunea între copii și părinți, tineri și autorități. Datorită instruirilor care urmează să fie făcute, tinerii vor afla cum să-și gestioneze veniturile, cum să planifice un buget, dar și cum să dezvolte mici afaceri de familie.”

Hîncești – Comunități Prospere este un proiect pilot ce își propune să testeze modelul unui program integrat, care să stimuleze tinerii și femeile să dezvolte mici afaceri, să fie deschiși la comunicare și să formeze grupuri de inițiativă locală. Iar prin schimbul de experiență și comunicare constantă să contribuie la creșterea economică a localităților din care fac parte, utilizând în primul rând, resursele locale de care dispun. Locuitorii celor patru comunități vor beneficia de instruiri, școli de business, mentorat și totodată vor fi ghidați să creeze grupruri de inițiativă locală care să poată identifica problemele și să aplice soluțiile potrivite.

Aurelia Bondari, Directoarea Executivă a Federației Agricultorilor din Moldova, FARM, a subliniat faptul că micii fermieri reprezintă un public țintă a acestui proiect, așa cum aceștia ar trebuie să înțeleagă că trebuie să se implice mai mult în procesele de dezvoltare a comunităților: ”Este un proiect foarte special pentru noi, pentru că în primul rând, acesta imbină partea socială cu partea financiară, ceea ce facilitează colaborarea dintre diferite structuri la nivel de comunitate. Iar fermierii ar trebuie să înțeleagă că ei reprezintă un factor destul de important în procesul de dezvoltare a comunităților, așa cum se întâmplă în statele Europene, acolo unde sectorul privat și fermierii își asumă inițiative și proiecte, atât sociale, cât și de infrastructură”.

Cei prezenți la eveniment s-au arătat interesați de activitățile care urmează să fie lansate în cadrul proiectului. Și pentru că vor să obțină rezultate cât mai rapide, au creat și un Consiliu de Conducere, prin care își propun să identifice atât problemele comunitare, cât și soluționarea acestora.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea Organizației Regionale FARM din Hîncești, administrată de Directoarea Executivă Maria Rotaru.

Proiectul este finanțat de Dorcas Aid Internațional și implementat de Fundația Dorcas din Moldova în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova (FARM) și cu autoritățile locale din localitățile Logănești, Stolniceni, Ciuciuleni și Drăgușenii Noi.

DINAMICA PREȚURI