Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Utilizarea Tehnologiilor înalte în pomicultură și legumicultură: perspective și tendințe

Utilizarea tehnologiilor moderne, inteligenței artificiale, dronelor, modelelor de business sustenabil, implementarea sistemelor de irigare eficiente din punct de vedere economic, dar și ecologic, sunt principalele subiecte care au fost dezbătute la seminarul internațional ”Utilizarea tehnologiile înalte în pomicultură și legumicultură”.

Experți internaționali, fermieri locali și companii care implementează aceste tehnologii de automatizare a businessului agricol au făcut schimb de opinii, au discutat despre tendințe, dar și au comparat rezultatele naționale cu cele internaționale.

Andriy YARMAK, economist în Departamentul de Investiții FAO, Italia a argumentat de ce digitalizarea agriculturii este un proces necesar, atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva diminuării riscurilor din acest sector. Tehnologiile înalte oferă date aproape exacte despre starea solului, sănătatea plantelor, necesitatea de a primi îngrășăminte sau nivelul de hidratare ale acestora, iar informația furnizată dacă este corect interpretată, contribuie la gestionarea și monitorizarea afacerilor cu mai multă precizie. Pe de altă parte, aceste tehnologii necesită și investiții mari, care de regulă, se răscumpără, doar dacă există un business plan bine conturat și asumat.

Un subiect care a stârnit discuții între experți și producători, a fost fermele verticale – care sunt perspectivele, tendințele și dacă acest model de business se poate dezvolta cu adevărat într-o afacere profitabilă.

Kateryna POBEREZHNA Consultant internațional FAO și BERD a făcut o descriere detaliată a felului în care funcționează fermele verticale – tipurile de tehnologii folosite la creșterea plantelor, cantitatea de energie electrică utilizată, beneficiile, dar riscurile la care se supun fermierii care aleg să investească într-o asemenea afacere. Totodată, aceasta a ținut să menționeze că deocamdată cel mai mult au de câștigat din acest business, companiile care se ocupă de construcția lor, decât producătorii agricoli. Contrar acestei idei au fost Zinaida PLĂMĂDEALĂ, administratoarea companiei DERJANT, dar și Emil KRUSTEV CEO Croponix. Cei doi producători din Republica Moldova au menționat că acest lucru este valabil doar în situația în care afacerea nu este bine planificată. Zinaida Plămădeală deține o fermă verticală cu o suprafață de 70 m2 și produce în jur de 52 000 de plante anual, pe care le vinde într-o rețea de distribuție locală, dar și celor din sectorul HoReCa. Femeia de afaceri susține că investițiile se răscumpără în decurs de un an de zile, dacă din start sunt luate în calcul toate aspectele care țin de producere, ambalare și vânzarea plantelor.

Fedor RYBALKO, Consultant Internațional FAO, Ucraina a vorbit despre serviciile de pooling – cum funcționează acestea și de ce piața internațională tot mai des apelează la acest mecanism de transportare și depozitare a mărfurilor și care sunt avantajele, pe termen îndelungat. Pooling-ul reprezintă o metodă prin care mărfurile sunt depozitate și transportate în containere reutilizabile și care, de obicei ocupă spațiu nu prea mare (aceste când sunt goale, pot fi pliate și ușor manevrate). Expertul a venit și cu un calcul privind economiile pe care le-ar putea face producătorii din Republica Moldova dacă ar investi în aceste soluții durabile.

Sergiu MELNIC, manager de calitate, Euroalun a prezentat aplicația iFarms – un sistem online menit să ușureze procesul de gestionare și monitorizare a proprietarilor de livezi, plantațiilor de viță de vie, sau legume. Aplicația poate fi descărcată în telefonul mobil sau computer și oferă o serie de informații privind umiditatea pământului, starea de sănătate a plantei etc. Toate datele colectate prin intermediul aplicației sunt interpretate de specialiști IT și agronomi, iar în rezultat, fermierul primește recomandări care să-l ajute să-și planifice mai eficient afacerea.

Andrian PANFILE, Agrodron, Agrochim a vorbit despre tipurile de drone pe care le dețin și serviciile pe care le oferă, dar și despre cerințele clienților din Republica Moldova. Totodată, acesta a menționat că deocamdată, cel mai des, la ei apelează producătorii de cereale.

Serhiy ALBA, reprezentantul Expert Agroteh a argumentat de ce în secolul XXI este necesar de utilizat tehnologii eficiente, nu doar din punct de vedere economic, dar și ecologic. Iar utlizarea irigării subterane și prin picurare, este o soluție necesară țării noastre, în condițiile în care resurse acvatice sunt în scădere.

Iurie HURMUZACHI, directorul adjunct FARM, la finalul evenimentului a menționat că subiectul digitalizării este unul care capătă tot mai mult interes în rândurile agricultorilor. Iar seminarul din martie reprezintă doar un început, așa cum în mai urmează să fie organizată Conferința Internațională care va dezbate pe larg acest subiect, unde vor fi invitați atât experți locali, cât și internaționali. 

”Utilizarea Tehnologiilor înalte în pomicultură și legumicultură” a fost organizat de Federația Agricultorilor din Moldova, FARM sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD) cu suportul proiectului East-Fruit.

DINAMICA PREȚURI