Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sezonul de toamnă al procesării merelor în Moldova va dura mai mult decât se prevedea inițial

Din a doua săptămână a lunii octombrie, la porțile fabricilor de produs sucuri concentrate din Moldova au început să se formeze cozi de mașini încărcate cu mere pentru prelucrare industrială. Până la sfârșitul acestei luni, potrivit managerilor acestor întreprinderi, „cozile au devenit mai lungi”.

Anterior, EastFruit a raportat că managerii fabricilor au prezis „o campanie de recoltare relativ rapidă și recepționarea a încă 100-120 de mii de tone de mere pentru procesare în octombrie-noiembrie”. Iar, în total, volumul de prelucrare a merelor recoltate în 2022 ar fi de maximum 200 de mii de tone.

Doar că creșterea prețului energiei electrice (și perspectivele neclare pentru disponibilitatea acesteia în cantități mai mult sau mai puțin suficiente în rândul consumatorilor industriali) îi obligă pe fermierii horticultori să refuze să depoziteze o parte semnificativă a produselor lor pentru depozitare. Mărul, ocolind depozitul de fructe, este trimis pentru prelucrare industrială. Ținând cont de această împrejurare, managerii fabricilor de producție de concentrat ajustează săptămânal termenele pentru sfârșitul sezonului de toamnă, potrivit specialiștilor EastFruit. Anterior ei credeau, având în vedere recolta scăzută de mere, că se vor isprăvi înainte de sfârșitul primei săptămâni a lunii noiembrie. Acum ei cred că, datorită ofertei mari de mere, sezonul va dura cu două-trei săptămâni mai mult.

În același timp, mult va depinde, din nou, de starea pieței energetice din Republica Moldova și de conjunctura pieței europene a concentratului de mere. Directorii fabricii nu exclud ca in cazul unei evoluții nefavorabile a situației să fie nevoiți să scadă prețul de achiziție al materiilor prime.

Prețurile de cumpărare pentru mărul industrial în Moldova au crescut de la nivelul de vară de 1,40-1,45 lei/kg (0,07 USD/kg) la 1,90-2,0 kg (0,09-0,10 USD/kg în acest moment (inclusiv costurile de transport și TVA).

Conform monitorizării EastFruit, prețurile cu ridicata pentru merele de desert din soiurile Idared, Simirenko, Champion etc. nu depășesc 3-4 lei/kg (0,26-0,28 USD/kg).

EastFruit

DINAMICA PREȚURI