Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În acest an, Moldova va livra mai puțini struguri la export decât în ​​trecut

Între august și jumătatea lunii octombrie, Moldova a exportat puțin peste 17.000 de tone de struguri de masă din recolta 2022. Este aproximativ la același nivel cu exportul acestui produs pentru perioada similară a anului trecut. Primul loc în topul țărilor-importatoare de struguri de masă moldovenești este ocupat, precum era de așteptat, de România - aproape 5,7 mii de tone, Kazahstanul a ocupat în mod destul de neașteptat locul doi - peste 4 mii de tone, al treilea - Ucraina, cu aproximativ 2 mii de tone. Piețele din Belarus și Rusia, care în anii precedenți se aflau în fruntea listei importatorilor de struguri din Moldova, au asimilat 1,7 mii tone, respectiv 724 tone.

Reprezentanții asociațiilor viticultorilor din Moldova constată cu regret că în anul de comercializare curent țara exportă cu siguranță un volum mult mai mic de struguri de masă decât sezonul trecut (circa 68 mii tone). Deși în 2022 în Moldova recolta de struguri de masă va fi mai mare decât în ​​trecut - peste 100 de mii de tone față de 85 de mii de tone. Totodată, calitatea strugurilor din recolta 2022, în ciuda secetei, este și ea mai bună decât anul trecut.

Principala problemă este că, din cauza embargoului rusesc, a cererii limitate de struguri de masă din Moldova în toamnă și a creșterii semnificative a tarifelor la energie electrică, conform previziunilor experților, în depozitele de fructe din țară vor fi depozitate doar aproximativ 20-25 de mii de tone de struguri, care vor fi scoase la vânzare în noiembrie-ianuarie. Anul trecut, aproximativ 40 de mii de tone au fost depozitate pentru export în această perioadă.

Din păcate, conform operatorilor pieței de fructe, din cauza perspectivelor comerciale incerte și a costurilor de depozitare crescute, o cantitate semnificativă a strugurilor moldoveni de calitate medie și chiar înaltă din podgorii este trimis direct la crame. În același timp, prețurile de achiziție pentru strugurii de masă destinați prelucrării industriale au scăzut la nivelul minim - 2 lei/kg (0,10 USD/kg).

EastFruit

DINAMICA PREȚURI