Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Conferința Internațională ”Strugurii de masă ai Ucrainei 2022: experiența Moldovei”

Analiza pieței locale, regionale, dar și globale, tendințe de viitor, dar și mecanisme moderne de dezvoltare care să ajute producătorii de struguri de masă să se orienteze în condițiile crizei actuale, sunt câteva dintre principalele subiecte abordate în cadrul Conferinței Internaționale ”Strugurii de masă ai Ucrainei 2022: experiența Moldovei”.

Vasile POJOGA, manager de proiecte FARM susține că experiența producătorilor noștri poate fi de ajutor viticultorilor din Ucraina, chiar și în condițiile actuale: ”O mare parte dintre viile modernizate din Ucraina sunt situate tocmai în zonele afectate de război. Chiar dacă avem o experiență bogată în ceea ce ține exportul pe piețele internaționale, războiul din Ucraina a complicat și îngreunat acest proces și la noi. Anul 2022 este o provocare și pentru viticultorii noștri, în primul rând costurile pentru tranzitare sunt foarte ridicate. O altă schimbare este orientarea spre alte piețe, dacă până acum se exporta în mare parte spre Federația Rusă, acum orientarea este spre piețele europene, cea mai mare cantitate merge în România. Ucraina fiind afectată de război, are nevoie să înțeleagă mai bine cum are loc atât procesul tehnologic, munca în cooperative, dar și exportul. Scopul nostru este de a populariza mecanismele implementate de noi și de a oferi un instrument colegilor din Ucraina pe care ar putea să-l preia și ajusta la ei”.

Experții invitați la eveniment împreună cu producătorii din Republica Moldova, dar și o delegație formată din 15 producători din Ucraina vor face analiza pieței globale și direcțiile în care se îndreaptă pentru următoarea perioadă.

Pe lângă experți și producători, la eveniment sunt invitați și oficiali - Vladimir BOLEA Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Tudor ROBU reprezentant adjunct FAO în Moldova și Eugen VERDEȘ, bancher asociat BERD.

Iurie HURMUZACHI directorul adjunct al Federației Agricultorilor din Moldova, ”FARM” și moderatorul evenimentului a relatat că:”Scopul evenimentului este de a susține situația critică în care se află producătorii de viță de vie din Ucraina, prin împărtășirea experienței acumulate de producătorii din Moldova în procesul de creștere și exportul strugurilor de masă. Informațiile vor fi expuse de experți internaționali, regionali și producători viticoli. Conferința este organizată de FARM cu suportul #FAO / #EBRD și proiectul East-Fruit.com și АПК-Информ: овощи и фрукты”.

 Andriy YARMAK, economist în Departamentul de Investiții FAO, Italia va face o prezentare despre tendințele globale pe piețele strugurilor de masă, Aleksandra MANKO, proiectul Fruit-Inform din Ucraina va veni cu o analiză a situației strugurilor de masă din țara vecină. Iar Andrei BOTEZATU, specialist în domeniul producerii strugurilor de masă al proiectului USAID/PCRR va aduce cele mai actuale date despre strugurii de masă din Moldova. Tatyana SHMAGLYUCHENKO, va efectua o analiză comparativă între capacitatea de export a Ucrainei și a Republicii Moldova.

Conferința va conține și un panel de discuții, în care producătorii vor putea adresa întrebări, veni cu recomandări din experiența acumulată, în special Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Costești, ”Terra-Vitis” SRL, Cooperativele ”FructBioImpex” și ”Ved – Mar Agro”.

Programul de lucru al delegației din Ucraina va continua și a doua zi după conferință, aceștia vor face și o vizită de studiu la Costești, unde vor cunoaște modul de lucru a două cooperative, care se ocupă de creșterea, prelucrarea și comercializarea strugurilor de masă. Producătorii ucraineni vor afla mai multe despre tehnologia de producție, sisteme moderne de irigare, procese logistice și de marketing, dar și despre felul în care funcționează și se dezvoltă cooperativele de specialitate.

La Conferința Internațională ”Strugurii de masă ai Ucrainei 2022: experiența Moldovei”, care va avea loc la data de 2 noiembrie, la Chișnău, la Radisson Blue, Leogrand Hotel sunt așteptați viticultori interesați de subiect.

DINAMICA PREȚURI