Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cireșele moldovenești își fac loc pe piața UE: O producătoare de la Ustia exportă cireșe în Olanda

În plin sezon de recoltare a cireșelor de soiuri târzii, producătorii agricoli din Republica Moldova negociază comercializarea cireșelor pe noi piețe din Uniunea Europeană.

În pofida condițiilor dificile din acest an, inclusiv cauzate de războiul din Ucraina, producătorii moldoveni au reușit până la 24 iunie să vândă către diverse destinații mai mult de 5 mii tone de cireșe.

Mariana Pîslaru este administratoare a întreprinderii Staragro Group SRL din Ustia, Dubăsari.

Antreprenoarea gestionează 50 hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta exportă în premieră, cireșe în Olanda.

Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda. Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani deținem certificatul GLOBALG.A.P. care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene”, spune Mariana Pîslaru, administratoare Staragro Group SRL.

Cumpărătorul a ajuns în livezile din R. Moldova urmare a unor misiuni comerciale organizate de  proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Moldova Fruct.

Anul trecut, compania olandeză a cumpărat prune și a avut importuri în scop de testare de struguri de masa și caise moldovenești, iar anul curent a manifestat interes pentru cireșe.

Cireșele din Moldova pot concura cu cele produse în țările UE, dar sunt aspecte legate de infrastructura post-recoltă în care producătorii din Moldova trebuie să investească: linii de sortare pentru cireșe, ambalaj. Ne dorim o conlucrare de durată cu producătorii de fructe din Moldova, dar achiziționăm doar fructe certificate GLOBALG.A.P.”, a menționat importatorul Eric Hendrikx, Olanda.

Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011 la peste 4 mii hectare în 2021.  În livezile noi se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare și sunt implementate noi tehnologii de producere.