Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Exemplu de afacere cu cătină: de la un mic producător agricol la proprietar de hub agroindustrial

A devenit unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova care cultivă ecologic această plantă. Apoi, a făcut următorul pas, au fost procurate utilaje pentru extragerea și pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor, ambalarea produselor și procesarea uleiurilor. Astfel, a creat una dintre puținele companii din Republica Moldova cu ciclu tehnologic închis de producție și, prin urmare, prietenoasă mediului și eficientă economic.

Este vorba despre Igor Golban, fondatorul cunoscutei companii „Biantti”. Decizia de a cultiva cătină nu a fost una la întâmplare. Are în spate o analiză minuțioasă și un studiu de fezabilitate realizat în Uniunea Europeană, care l-au convins că trebuie să facă acest pas:

Deși oamenii nu cunoșteau prea multe despre cătină, am decis să o plantăm pe pământurile noastre, pentru că studiasem beneficiile ei pentru sănătate și potențialul de profit pe care îl are. Tendința era în creștere pe piața europeană. Cătina este un puternic antioxidant, imunostimulator și are multe alte efecte benefice pentru organism. Nu în zadar, a fost numită ginsengul românesc și este o minune a naturii, spune antreprenorul.

Peste trei ani de la plantare, a strâns prima recoltă, după care a început promovarea intensă pe rețelele sociale, la târguri și expoziții. În prezent, în compania „Biantti”, deschisă de Igor Golban, cătina este o adevărată vedetă, aici producându-se o gamă vastă de preparate eco din fructul-minune, dar și din nuci și semințe, de asemenea cultivate în gospodăria sa.

Pentru a-și dezvolte afacerea, Igor Golban a apelat la surse financiare externe, astfel și-a dotat întreprinderea cu utilaje moderne și a sporit potențialul de export al întreprinderii. Antreprenorul a participat la câteva concursuri de granturi organizate de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Datorită utilajelor moderne și tehnologiilor inovatoare, am creat un ciclu de lucru complet, datorită căruia nu mai apelăm la servicii externe și producem o gamă largă de produse ecologice, fără a avea deșeuri de producție, declară Igor Golban.

Cu banii primiți, au fost procurate utilaje pentru extragerea și pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor, ambalarea produselor și procesarea uleiurilor. Mai mult decât atât, a fost construit un sistem de canalizare, un bazin de acumulare a apelor reziduale și o stație de bioepurare a apei.

Tot cu suportul PNUD, compania a procurat o linie de producere eco și de îmbuteliere a uleiului de cătină. Aceasta a fost posibil în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției. În plus, Igor Golban a fost inclus în circuitul turistic local și regional, turiștii având posibilitatea de a vizita plantațiile de cătină și de a urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.