
A devenit unul dintre primii
producători de cătină din Republica Moldova care cultivă ecologic această
plantă. Apoi, a făcut următorul pas, au fost procurate utilaje pentru
extragerea și pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru
deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor, ambalarea produselor și
procesarea uleiurilor. Astfel, a creat una dintre puținele companii din
Republica Moldova cu ciclu tehnologic închis de producție și, prin urmare,
prietenoasă mediului și eficientă economic.
Este vorba despre Igor Golban,
fondatorul cunoscutei companii „Biantti”. Decizia de a cultiva cătină nu a fost
una la întâmplare. Are în spate o analiză minuțioasă și un studiu de
fezabilitate realizat în Uniunea Europeană, care l-au convins că trebuie să
facă acest pas:
Deși oamenii nu cunoșteau prea multe despre cătină, am decis să o
plantăm pe pământurile noastre, pentru că studiasem beneficiile ei pentru
sănătate și potențialul de profit pe care îl are. Tendința era în creștere pe
piața europeană. Cătina este un puternic antioxidant, imunostimulator și are
multe alte efecte benefice pentru organism. Nu în zadar, a fost numită
ginsengul românesc și este o minune a naturii, spune antreprenorul.
Peste trei ani de la plantare, a
strâns prima recoltă, după care a început promovarea intensă pe rețelele
sociale, la târguri și expoziții. În prezent, în compania „Biantti”, deschisă
de Igor Golban, cătina este o adevărată vedetă, aici producându-se o gamă vastă
de preparate eco din fructul-minune, dar și din nuci și semințe, de asemenea
cultivate în gospodăria sa.
Pentru a-și dezvolte afacerea,
Igor Golban a apelat la surse financiare externe, astfel și-a dotat
întreprinderea cu utilaje moderne și a sporit potențialul de export al
întreprinderii. Antreprenorul a participat la câteva concursuri de granturi
organizate de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile
Nistrului” (AdTrade).
Datorită utilajelor moderne și tehnologiilor inovatoare, am creat un
ciclu de lucru complet, datorită căruia nu mai apelăm la servicii externe și
producem o gamă largă de produse ecologice, fără a avea deșeuri de producție,
declară Igor Golban.
Cu banii primiți, au fost
procurate utilaje pentru extragerea și pasteurizarea sucului din cătină,
echipamente pentru deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor,
ambalarea produselor și procesarea uleiurilor. Mai mult decât atât, a fost
construit un sistem de canalizare, un bazin de acumulare a apelor reziduale și
o stație de bioepurare a apei.
Tot cu suportul PNUD, compania a
procurat o linie de producere eco și de îmbuteliere a uleiului de cătină.
Aceasta a fost posibil în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”,
cu susținerea financiară a Guvernului Elveției. În plus, Igor Golban a fost
inclus în circuitul turistic local și regional, turiștii având posibilitatea de
a vizita plantațiile de cătină și de a urmări procesul de îmbuteliere a
uleiului.