Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile angro la caise înregistrează o scădere continuă

Pe piața locală, pentru a treia săptămână deja se comercializează caise din producţia autohtonă, acestea fiind practic constant cele mai ieftine fructe de pe piaţă pe toată durata de comercializare a lor. Conform datelor de monitorizare a preţurilor de pe platforma EastFruit, de la începutul sezonului de comercializare, prețurile medii angro la caisele moldovenești au scăzut cu circa 5 lei/kg pe săptămână: de la 30 lei/kg la 20 lei/kg (1,57-1,04 USD/kg). Anul trecut, sezonul vânzărilor active de caise a început cu câteva zile mai târziu, dar la un preț comparativ mai mare - aproximativ 40 lei/kg (2,27 USD/kg). Mai mult ca atât, nivelul prețurilor la caise în iunie 2021 a scăzut mai lent comparativ cu anul curent.

Potrivit experților din cadrul organizațiilor de producători agricoli, prețurile angro relativ mici la soiurile timpurii de caise înregistrate în acest an se datorează faptului că oferta acestor produse de calitate pentru export este una redusă. În această primăvară, livezile de cais au avut de suferit de pe urma înghețurilor, iar din acest motiv unii producători au decis să reducă din costurile aferente protejării plantațiilor și să încerce să obțină o recoltă de calitate utilizând scheme de protecţie mai simple.

În plus, în sezoanele anterioare, aproximativ 2-2,5 mii tone de caise moldovenești, inclusiv din soiuri timpurii, au fost exportate pe piețele din Federaţia Rusă, Belarus și Ucraina. În medie, livrările către țările menționate au reprezentat aproximativ 40-50% din totalul exporturilor moldovenești de caise. Anul acesta, canalele date de distribuţie au fost efectiv blocate.

În acest sens, operatorii de pe piață remarcă faptul că caisele din majoritatea soiurilor timpurii cultivate în ţară se caracterizează printr-o calitate relativ scăzută de păstrare și transportabilitate redusă. În plus, puțini producători atrag atenţia la pre-răcirea corectă a caiselor imediat după recoltare (spre deosebire de producătorii de cireșe și căpșune). Prin urmare, o parte semnificativă a caiselor din soiurile timpurii era, de obicei, exportată pe distanțe scurte, în principal către piețele din cele mai apropiate regiuni ale Ucrainei.

La sfârșitul săptămânii viitoare mai mulţi producători susţin că vor începe să recolteze caisele din soiurile cu maturare medie - Lady Cot, Faralia ş.a., care sunt solicitate pe piața UE. Acest lucru va servi drept factor de susținere a prețurilor angro pentru caisele moldoveneşti de calitate destinate exportului.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI