Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Oferta de zmeură timpurie se va reduce ca urmare a răcirii vremii

Specialiștii din cadrul Asociației „Pomușoarele Moldovei” consideră că vremea răcoroasă instaurată în ţară, cu precipitații reduse şi vânt, va încetini procesul de coacere a zmeurei. Ca urmare, aprovizionarea cu pomuşoare pe piață în următoarele cinci-șapte zile va fi fracționată și, în general, mică, iar perioada de vânzare cu amănuntul a produselor va fi prelungită. Din acest motiv, prețurile angro și cu amănuntul pentru zmeură pe piaţa internă se vor stabiliza la nivelul actual și, posibil, să crească ușor.

După cum a menţionat anterior platforma EastFruit, prima recoltă de zmeură a apărut pe piața din Moldova la începutul săptămânii trecute. Prețurile iniţiale au fost de circa 60-65 lei/kg (3,13-3,39 USD/kg) pentru livrările angro în lanțurile de supermarketuri și pieţele din oraș, precum și de 45 lei/kg (2,34 USD/kg) pentru zmeura pentru export. Săptămâna trecută, reprezentanții locali ai companiilor poloneze au încercat să cumpere mai multe loturi de zmeură pentru export.

Săptămâna aceasta, în grupurile specializate de producători de pe rețelele de socializare au circulat informații precum că zmeura moldovenească (la întreprinderile locale) este achiziționată pentru congelare la același preț ca cel indicat mai sus de un reprezentant al unei companii din Serbia. Această companie este gata să cumpere și zmeura moldovenească congelată de pe piața sârbă la prețul de 4,7 euro/kg.

Nu există un număr mare de oferte de zmeură pentru congelare cu perspectivă pentru export la preţul indicat mai sus. Producătorii consideră că, având în vedere creșterea progresivă a costurilor de producție și prețul ridicat al zmeurei în Europa, prețurile de achiziție din ţară cu siguranţă vor creşte şi ele.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI