Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile iniţiale angro la zmeură la începutul sezonului sunt sub aşteptările producătorilor

Săptămâna trecută, în ţară a început sezonul vânzării zmeurei timpurii. Oferta este încă mică, cea mai mare parte fiind constituită din soiurile Novosti Kuzmina și Rubin, cultivate în gospodării mici din Centrul ţării și unele localităţi din Nord. Calitatea pomuşoarelor este în mare parte medie: intens colorate, destul de dulci, dar mici. Transportabilitatea şi termenul de păstrare a calităţii unor astfel de produse este scăzută, respectiv de maxim trei până la patru zile. Prețul iniţial pentru primele loturi de zmeură în piețele angro din Chișinău este de circa 60-65 lei/kg (3,13-3,39 USD/kg).

Pentru producătorii-comercianţi, preţurile la zmeură în pieţele din capitală par a fi oarecum subestimate, iar cea mai mare nemulţumire în rândul producătorilor a fost stârnită de prețurile oferite la zmeura pentru export în Polonia, anunțate zilele trecute de mai mulți comercianți - 45 lei/kg (2,34 USD/kg).

Mulți operatori ai pieței locale de fructe și pomuşoare sunt conștienți de recolta de zmeură relativ scăzută prognozată pentru anul curent în Serbia, România și Polonia şi, de asemenea, despre problemele evidente legate de exportul zmeurei ucraineşti în UE. În grupurile specializate de producători de pe rețelele de socializare au circulat informații precum că zmeura pentru congelare se cumpără în prezent pe piața sârbă la 75 lei/kg. Există și date conform cărora prețul de început al zmeurei în Polonia este de circa 8-9 euro/kg. Având în vedere toate aceste lucruri, producătorii moldoveni de pomuşoare sperau la o ofertă de preț mult mai generoasă pentru zmeura moldovenească de la reprezentanții locali ai companiilor comerciale și de procesare din Polonia. Mai mult ca atât, aceștia și-au arătat interesul pentru importul de pomuşoare din Moldova în urmă cu o lună și jumătate.

Cum se va dezvolta dinamica pieței în situația actuală este încă foarte neclar. În circa 7-10 zile pe piață vor apărea deja numeroși producători de zmeură din regiunile nordice, în special Dondușeni, Briceni, Edineț. Cu toate acestea, recolta de zmeură (în special din plantațiile neirigate - acestea fiind majoritatea) din acest an nu este atât de mare. În consecință, oferta pe piaţă nu va fi prea mare, iar cea mai activă perioadă de vânzare va fi mai scurtă comparativ cu anul trecut. Această situaţie va atenua într-o oarecare măsură dificultățile legate de transport și logistică, din cauza cărora exportatorii au considerat de cuviință să stabilească prețurile iniţiale la zmeură mult mai mici decât nivelul preconizat. În acest sens, nu este exclusă deloc creşterea uşoară a preţurilor.

Mai mult, fabricile de conserve și întreprinderile de congelare a fructelor și pomuşoarelor din ţară au comunicat în urmă cu o lună intenția de a achiziționa circa 1.000 de tone de zmeură de la producătorii locali.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI