Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Unde vor putea exporta producătorii moldoveni strugurii de masă din noua recoltă?

În anul curent se așteaptă o recoltă mare de struguri de masă - peste 100 de mii de tone, respectiv cu 15% mai mult faţă de anul trecut. Calitatea se prognozează că va fi și ea mai bună, în cazul în care condițiile meteo vor fi favorabile.

Pentru mulți viticultori, aceste perspective sunt umbrite de problema vânzării produselor cultivate. Costurile de transport către Federaţia Rusă au crescut semnificativ din cauza schimbării traseului şi  tranzitarea ţărilor UE ca urmare a războiului din Ucraina, iar la granița cu Uniunea Europeană, camioanele stau în rând zile întregi. Producătorii care exportă mărfuri pe piața europeană se confruntă și ei cu această problemă.

Maria Vedraşco este administratorul unei cooperative agricole, care uneşte în sine cinci agenți economici şi care deţin 42 de hectare de vie în satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Cooperativa cultivă soiuri precum „Moldova”, „Rochefort”, „Codreanca”, „Suvenir”. Anul acesta promite să fie unul rodnic.

Producătoarea susţine că condițiile de dezvoltare a strugurilor în această primăvară au fost favorabile, iar cooperativa se așteaptă să recolteze 1.500 de tone de struguri, cu 400 de tone mai mult decât anul trecut.

„Anul acesta plantațiile arată mult mai bine, mai frumoase, nu au fost prea multe precipitații, toate ploile au fost la timp, dar acum avem nevoie de mai multă umiditate”, susţine Maria Vedraşco.

În 2021, cooperativa a exportat întreaga recoltă obţinută în România, Polonia, Croația și Statele Unite ale Americii la un preț de 65 până la 85 de cenți per kilogram, în funcție deja de soi și calitate. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina, în acest an pot apărea dificultăți la exportul strugurilor cultivaţi de cooperativă în străinătate.

Din motiv că piețele din Federaţia Rusă, Ucraina și Belarus sunt practic blocate, toată producția ar putea fi redirecționată către pieţele din Europa, însă, dacă cozile de aşteptare la vamă vor continua să fie atât de lungi, atunci această problemă va face exportul mult mai dificil.

În Republica Moldova, soiurile de struguri de masă ocupă o suprafaţă de peste 16.000 de hectare. „Cred că o recoltă brută de peste 100.000 de struguri este o prognoză realistă, deoarece multe plantații tinere au intrat în rod deplin. Situația este una bună, iar până acum nu am avut niciun factor negativ care să perturbe acest lucru. Condițiile date ne permit să obținem un produs de o calitate superioară comparativ cu anul trecut. Randamentul va fi cu cel puțin 10-15% mai mare”, a comentat Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova.

Anul trecut, producătorii moldoveni au exportat un volum de circa 70.000 de tone de struguri de masă în peste 20 de țări ale lumii. Jumătate din exporturi, însă, au mers către Federația Rusă.

„Principala preocupare a producătorilor este lipsa pieţelor de desfacere. Costul transportului, de exemplu, către piața din Rusia sau Belarus, a crescut de cinci până la șase ori. Pe de altă parte, pe piața UE se aplică cerințe foarte stricte de calitate și siguranță a produselor. Prin urmare, colaborăm cu producătorii noştri pentru a ne asigura că respectă toate regulile și reglementările necesare”, susţine Gheorghe Gaberi.

În 2022, UE a majorat cota pentru importurile fără taxe vamale de struguri de masă din Moldova la 40 de mii de tone comparativ cu cea de 22 de mii de tone. În anul 2021, mai mult de jumătate din podgorii au fost afectate de ploi abundente, dăunători sau înghețuri. Au fost recoltate până la 100 de mii de tone, însă, din cauza calității scăzute, o mare parte din recoltă a fost vândută companiilor de procesare, în special, pentru producerea vinurilor.

Sursa: Publika.md

DINAMICA PREȚURI