Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Perspectivele procesării strugurilor de masă autohtoni în anul 2022

Conform datelor din cadrul organizațiilor viticole din Moldova, anul trecut, cramele din ţară au achiziționat circa 5-7 mii de tone de struguri de masă, la un preț destul de mare - aproximativ 5 lei/kg (0,27 USD/kg) sau chiar mai mult. Acestea erau produse care, fie din punct de vedere calitativ, nu au îndeplinit inițial cerințele pieței externe și interne de fructe proaspete, fie din anumite motive nu au fost exportate la timp. În ambele cazuri, preluarea strugurilor de masă pentru procesare au ajuns a fi, în mod paradoxal, un factor de susținere a prețurilor la produsele proaspete în momentele critice ale sezonului. În noul sezon, viticultorii, potrivit operatorilor pieței de fructe, cel mai probabil, nu vor avea o astfel de oportunitate.

Cel puțin, acest lucru nu va avea loc din cauză că, după cum susţin conducătorii cramelor, strugurii de masă au fost cumpărați pentru producția de vinuri vândute pe piețele din Belarus și, într-o măsură mai mică, pe piaţa din Federaţia Rusă. În acest an, din motive evidente, volumul vânzărilor a scăzut brusc, iar soldurile rămase sunt destul de mari. Prin urmare, perspectiva de a cumpăra cantități mari de struguri de masă substandard „Moldova” pentru producția, condiționat a băuturilor alcoolice, în 2022, pare încă foarte nesigură.

În acest sens, planurile unor viticultori de a reduce costurile de producție aferente protecţiei de înaltă calitate a plantaţiilor, recoltării, sortării și ambalării strugurilor în schimbul comercializării rapide a noii recolte cramelor – par încă îndoielnice.

Teoretic, o alternativă mai atractivă ar putea fi procesarea strugurilor în must sau suc (în special datorită faptului că Comisia Europeană a propus dublarea cotelor scutite de taxe vamale pentru exportul a şapte produse din Moldova, printre care şi sucul de struguri). Problema, însă, este că Republica Moldova a pierdut tradiția producerii sucului și nici nu mai deţine infrastructura industrială corespunzătoare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI