Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cum va influenţa potențiala creștere a cotelor scutite de taxe vamale asupra exportului de fructe și legume locale către UE?

Recent, Comisia Europeană a propus dublarea cotelor scutite de taxe vamale pentru șapte categorii de produse din Republica Moldova - prune, struguri de masă, mere, cireșe, roșii, usturoi și suc de struguri. În acest context, dacă Parlamentul European va aproba această propunere, în ce măsură va influenţa exportul acestor produse moldoveneşti pe piața europeană?

Experții din cadrul Federației Agricultorilor din Moldova, FARM consideră că extinderea cotelor scutite de taxe vamale va avea un impact pozitiv substanţial asupra exportului a cel puțin două produse - prune și struguri de masă. În 2021, cotele pentru aceste produse erau de 15 mii tone, respectiv 20 mii tone. Totodată, volumul efectiv al prunelor exportate anul trecut s-a ridicat la 27 de mii de tone (dintre care circa 4 mii de tone au fost livrate către întreprinderile de procesare din România, dar totodată au crescut şi exporturile de prune moldovenești de calitate premium ambalate). Anul trecut Republica Moldova nu a valorificat în întregime cota scutită de taxe vamale pentru strugurii de masă, fiind exportate circa 19 000 de tone. În general, piața europeană absoarbe aproximativ jumătate din exporturile moldovenești de prune și aproximativ o treime din exporturile de struguri de masă. Evident, în acest an exportul ambelor fructe în țările CSI va fi extrem de problematic. Prin urmare, se poate presupune faptul că exportul fructelor moldovenești către UE va crește, în special prunele și strugurii - ceea ce înseamnă că extinderea cotelor este foarte utilă.

În același timp, creșterea cotelor de export pentru mere pare a fi mai mult o formalitate. Chiar și ținând cont de exportul activ în România din această primăvară, totuşi cota anterioară (40 de mii de tone pe an) este departe de a fi atinsă, iar producția locală de roșii și usturoi abia dacă poate acoperi cererea pieței interne a ţării. Respectiv, exporturile acestor produse cel mai probabil nu vor atinge cifra noilor cote stabilite.

Surprinzătoare este absența caiselor moldovenești în lista produselor pentru care se măresc cotele UE. În prezent, la exportul de caise moldovenești în țările UE se aplică doar preferințe parțiale: livrările acestora sunt supuse unei taxe speciale fixe, dar nu se percepe componenta ad valorem a taxei vamale (20%). În același timp, exportul de caise din Moldova a crescut considerabil în ultimii doi ani.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI