Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Este oare capabilă piaţa internă să reducă fluxul de export al fructelor şi pomuşoarelor la granița moldo-română?

Cozile de camioane încărcate cu fructe perisabile la granița moldo-română nu se scurtează încă. Autoritățile Republicii Moldova încearcă să creeze „coridoare verzi” pentru a fluidiza traficul.  Cabinetul de Miniștri a raportat chiar recent legat de capacitatea la punctele de trecere a ţării a circa 150 de camioane frigorifice pe zi, însă partea română continuă să accepte până la 50 dintre ei în această perioadă. Guvernului susţine că ambele state conlucrează în prezent pentru a rezolva problema cât mai curând posibil. Totuși, camioanele cu fructe şi pomuşoare vor mai sta la graniță încă câteva zile (în cel mai bun caz). În această situație, se pune întrebarea - sunt vânzările pe piața internă capabile să ușureze „presiunea la granițe”?

Pe piețele de fructe și legume din orașe căpșunele și cireșele se comercializează  într-un ritm vioi. În ultima decadă a lunii mai, prețul mediu angro la căpșuni era de circa 50 lei/kg (2,62 USD/kg). Chiar și ținând cont de devalorizarea leului, preţul dat a fost mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut - 40 lei/kg (2,24 USD/kg). Cu toate acestea, până la sfârșitul primei decade din iunie, prețul mediu a scăzut până la 25 lei/kg (1,31 USD/kg), respectiv mai jos decât nivelul de anul trecut de 30 lei/kg (1,68 USD/kg). Având în vedere faptul că înainte de weekend preţurile angro şi cu amănuntul practic s-au echilibrat la acelaşi nivel, se poate presupune că săptămâna viitoare preţurile angro la căpşune vor scădea din nou destul de brusc.

De asemenea, este puțin probabil ca sectorul de procesare să asimilieze o cantitate substanţială de fructe şi pomuşoare. Multe fabrici de conserve au propriile lor plantații de căpșuni, dar cu toate acestea, au început să accepte şi căpșuni locale de pe piață. Sunt indicate și două prețuri de achiziție (dar nu anunțate public): pentru pomuşoare materiile prime sunt cu aproape 50% mai scumpe. Cu toate acestea, este puțin probabil ca volumele proiectate de procesare să depășească câteva sute de tone, deoarece fabricile au redus volumele de achiziţie de materii prime din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și alte resurse de producție. Deşi fabricile de congelare a fructelor au acordat și ele o atenție căpșunilor locale, volumele achiziţionate vor fi mici (prioritate au zmeura și murele).

Aceeaşi situaţie se atestă şi pe piața locală de cireșe. Aprovizionarea externă este problematică, prin urmare, pe piața internă au început să apară cireșe de calitate de export (calibru mare şi uniforme) la un preț competitiv. Drept urmare, în doar două săptămâni, prețul mediu angro pentru aceste fructe a scăzut de la 45 lei/kg (2,36 USD/kg) la 25 lei/kg (1,31 USD/kg). Acesta din urmă este, de asemenea, mai mic comparativ cu nivelul de anul trecut din prima săptămână a lunii iunie (28 lei/kg, 1,57 USD/kg).

Volumele de cireşe preluate de fabricile de conserve vor fi, cel mai probabil și mai modeste decât cele de căpşuni, dar procesatorii ar accepta totuşi cireșe pentru producția de sucuri, însă în volum de cel puțin 100 de tone pe zi.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI