Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Primele pomuşoare de zmeură vor apărea pe piaţă la sfârșitul lunii iunie și vor fi scumpe

În ciuda vremii reci înregistrate în această primăvară, mulți producători de fructe remarcă dezvoltarea și coacerea accelerată a fructelor și pomuşoarelor. Recent, reprezentanți ai Asociației „Pomușoarele Moldovei” au afirmat că starea plantațiilor sugerează faptul că, față de anul trecut, în acest an, cel mai probabil prima recoltă de zmeură va apărea pe piața internă cu o săptămână mai devreme, şi anume în ultima decadă a lunii iunie.

Potrivit producătorilor de pomuşoare, maturarea primei recolte de zmeură are loc destul de bine (deși unele plantații au fost deja afectate de grindină, iar acest fapt va afecta tot sezonul de recoltare). Cu toate acestea, experții susţin că recolta prognozată de zmeură în acest sezon este de 1,5-2 mii de tone. Potrivit estimărilor preliminare, aproximativ 20-30% din acest volum de produse urmează să fie achiziționat de întreprinderile locale specializate în congelarea fructelor, dar și de fabricile de conserve.

Specialiștii Asociației „Pomușoarele Moldovei” susţin că reprezentanții companiilor poloneze care congelează zmeură s-au arătat interesaţi de achiziţionarea loturilor în cantităţi semnificative de zmeură din Moldova. Ei prevăd dificultăți mari la achiziționarea de zmeură, în special, de pe piața din Ucraina, de aceea consideră că zmeura moldovenească este o alternativă. În plus, reprezentanții comerciali ai companiilor din România și Serbia s-au arătat interesați de achiziționarea zmeurei moldoveneşti pentru prelucrare industrială.

Mulți operatori ai pieței locale de pomuşoare consideră că prețurile angro pentru zmeura din prima recoltă din acest an vor fi semnificativ mai mari decât prețurile de la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie a anului trecut (30-35 lei/kg, 1,68-1,95 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI