Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Recolta locală de cireșe târzii ar putea scădea din cauza înghețurilor din primăvară

Conform observațiilor specialiștilor din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, din cauza înghețurilor târzii de primăvară înregistrate în țară, livezile de cireșe din soiurile europene și nord-americane cu maturare medie și târzie - „Regina”, „Cordia”, „Skeena”, „Ferrovia”, etc. vor înregistra o recoltă scăzută în acest an.

Conducătorii întreprinderilor horticole susţin că gradul de vătămare a plantațiilor de cireș variază în funcție de regiune și de specificul soiului. Cel mai mult au avut de suferit livezile de cireș din nordul și centrul țării, de soiuri care nu sunt autopolenizate. Cel mai grav dintre toate, ca urmare a condițiilor meteorologice din această primăvară, a avut de suferit popularul soi Regina.

Totuși, după cum arată experiența din ultimii ani, veniturile din sectorul de producere a cireșelor sunt mult mai dependente nu atât de cantitatea, ci de calitatea produsului, care este cel mai mult afectată de precipitațiile de dinaintea și în timpul recoltării. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, prețurile angro din luna  iulie, spe sfârşitul sezonului de vânzări a cireșelor, au fost cu 5-10% mai mari decât la început.

Potrivit estimărilor experților, în structura soiurilor de cireşe, ponderea cireșelor dulci europene și nord-americane cu maturare medie și târzie este de aproximativ 10-15%. Anul trecut, de pe 4,4 mii de hectare de livezi au fost recoltate peste 12 mii de tone de cireșe.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI