Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sezonul comercializării caiselor autohtone va începe în termeni obișnuiţi

În această săptămână, urmează să înceapă sezonul de comercializare a primelor loturi de caise timpurii - soiurile „Tsunami”, „Spring Blush” și „Bucuria”, care sunt cultivate în sudul țării. În ciuda vremii relativ răcoroase înregistrate în cea mai mare parte a primăverii din acest an, prima recoltare a caiselor va avea loc cu câteva zile mai devreme decât anul trecut. Având în vedere vremea caldă de la începutul primelor zile de vară, perioada dintre coacerea soiurilor de caise cu maturare timpurie și medie va fi și ea relativ scurtă, nu mai mult de zece zile.

Potrivit observațiilor specialiștilor din cadrul Departamentului de Horticultură al Universității Agrare de Stat din Moldova, contrar prognozelor sumbre iniţiale, cele două valuri de înghețuri din această primăvară au avut un efect redus asupra stării livezilor de cais din regiunile de sud și centru ale țării. Caisul în mare parte a înflorit bine, fiind  necesare proceduri de rărire în unele întreprinderi horticole. În general, se așteaptă o recoltă bună pe întreg teritoriul ţării, cel puțin nu mai mică decât anul trecut (12,5 mii tone de pe 3,9 mii hectare).

De obicei, practic întreaga recoltă de caise timpurii este absorbită de piața internă a ţării. În ciuda faptului că începutul noului sezon de comercializare se apropie, majoritatea producătorilor încă nu s-au determinat asupra nivelului inițial al prețurilor angro pentru caise. Un preț acceptabil pentru producătorii agricoli, conform menţiunilor lor, ar fi unul de aproximativ 45-50 lei/kg (2,36-2,63 USD/kg), fiind cu aproximativ 20-25% mai mare decât nivelul prețurilor de pornire la caise de anul trecut şi aproximativ de două ori mai mari decât prețurile angro curente la cireșe.

În supermarketurile din Chișinău au apărut la începutul acestei săptămâni caise importate din Turcia, ambalate în tăvi de plastic. Prețul pentru acestea fluctuează în jurul a  85-90 lei/kg (4,47-4,73 USD/kg), iar la sfârşitul săptămânii trecute au scăzut până la 70-75 lei/kg (3,68-3,94 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI