Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii au reușit să exporte 63 mii de tone de mere, dar rămân cu încă 30 mii de tone în frigidere

În pofida dificultăților și costurilor mari de transport și logistică, producătorii au reușit să exporte mai mult de 63 mii tone de mere în lunile aprilie-mai, 2022. În perioada similară a anului trecut au fost exportate 39 mii tone de mere.

Fructele au ajuns în România, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Turcia, Irak, Federația Rusă, anunță MoldovaFruct.

A crescut exportul către România, dacă în aprilie-mai 2021 către această destinație au fost comercializate 60 de tone de mere, în aceeași perioadă a anului curent au fost vândute mai mult de 4700 tone.

Se atestă o tendință clară de diversificare a piețelor pentru mere: dacă în 2021 fructele erau comercializate către 4 destinații, în primăvara anului 2022 merele au ajuns la consumatorii din 18 țări.

Deși exporturile au sporit în aprilie – mai, producătorii mai au în frigidere 25-30 mii de tone de mere.

O parte dintre producătorii de mere din Republica Moldova sunt la un pas de faliment. Din cauza războiului ruso-ucrainean aceştia nu-şi mai pot exporta producţia în ţările CSI. Fermierii nu au pieţe alternative iar o parte din ei nu-şi pot obţine banii pentru fructele vândute din cauza sancţiunilor impuse băncilor din Rusia şi prăbuşirii rublei. În prezent, în depozitele din Republica Moldova sunt peste 120 de mii tone de mere.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI