Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la sparanghel în rețelele de supermarketuri au început să scadă

În unele reţele de supermarketuri din Chișinău, chiar în primele zile ale lunii iunie, prețul la  sparanghel a scăzut de la 133-138 lei/kg (7,07-7,34 USD/kg) la 125 lei/kg (6,57 USD/kg). Sparanghelul cultivat local a apărut în vânzare la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie, prețul iniţial fiind de aproximativ 160-180 lei/kg (8,42-9,47 USD/kg).

De asemenea, sparanghelul poate fi găsit în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale și piețele din oraș. Cu toate acestea, nu prea sunt vânzători, cu rare excepții producţia este comercializată de membrii familiilor producătorilor. Prețul pe piaţănu scade sub 160 lei/kg și, după cum susţin comercianții, „este puțin probabil ca acesta să scadă substanţial până la sfârşitul sezonului, respectiv până în ultima săptămână a lunii iunie”. În perioada mai-iunie din 2021, atât în ​​piață, cât și în supermarketuri, sparanghelul era comercializat la un preţ nu mai mic de 150-160 de lei/kg. Cu toate acestea, luând în calcul scăderea preţului din ultimele zile, sparanghelul rămâne a fi cea mai scumpă legumă din ţară.

Sectorul de retail din Chișinău asociază reducerea prețului la sparanghel ca urmare a eforturilor depuse de un mare producător de mărfuri – “Maestro-Nut” SRL. Această companie este cunoscută pe piața locală de mai mulți ani deja ca fiind unul dintre cei mai mari producători, procesatori și exportatori de nuci. Mai nou, începând cu anul trecut, compania crește și comercializează sparanghel. Produsele companiei au fost rapid preluate de lanţurile de supermarketuri. Restul producătorilor locali de sparanghel, conform estimărilor experților, sunt mai puțin de doisprezece. Deși aceştia au început să-l cultive cu un an sau doi mai devreme decât “Maestro-Nut”, producţia lor încă nu a intrat în lanțurile de retail.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI