Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Motivele menţinerii prețurilor ridicate la cartofi noi locali

Prima roadă a cartofilor noi din acest an este comercializată pe piața internă pentru a cincea săptămână consecutiv. Prețurile de vânzare angro în această perioadă au scăzut de la 23 lei/kg la 20 lei/kg (1,05 USD/kg). În schimb, prețurile de vânzare cu amănuntul în primele zece zile ale lunii mai au scăzut de la 35-40 lei/kg la 22-25 lei/kg (1,15-1,31 USD/kg) și au rămas practic neschimbate pentru a treia săptămână deja.

Potrivit monitorizării preţurilor de către platforma EastFruit, prețurile pentru cartofii timpurii în luna mai 2022 a înregistrat cea mai mare valoare din ultimii cinci ani. Mai mult ca atât, spre deosebire de situația din anii precedenți, în anul curent scăderea prețurilor angro în luna mai nu a avut loc brusc. Totodată, unii operatori ai pieței de fructe și legume din ţară susţin că, în ciuda vremii relativ favorabile, în special pentru plantațiile de cartofi care sunt irigate, scăderea prețurilor la cartofii noi în iunie nu va fi una rapidă şi va începe peste cel puțin 1-2 săptămâni.

Principalul motiv pentru preţul relativ ridicat al cartofilor noi din ultimii ani potrivit comercianților de pe piață ar fi reducerea destul de drastică (comparativ cu ultimii doi ani) a disponibilităţii acestor produse. Conform comercianţilor de material săditor, în anul curent suprafața însămânţată cu cartofi a scăzut cu cel puțin 10-15% față de anul trecut. Suprafaţa cartofilor noi cultivați în spaţii protejate a fost redusă cu 40-60%. În consecință, există puține oferte de cartofi noi moldoveneşti în piețele angro și cu amănuntul și în magazine. Deşi cererea este una limitată, ea totuşi există şi preţurile se menţin stabile.

Pe rafturile din reţelele de supermarketuri pot fi găsiţi preponderent cartofi noi  importați din Macedonia, Grecia şi Turcia. Prețurile aici nu diferă cu mult de cele din piaţă, deși anul trecut prețurile din  supermarketuri au fost cu mult mai mici. Acest lucru denotă faptul că reţelele de supermarkturi au încetat a fi principalul factor de stabilire a prețurilor cum s-a întâmplat la începutul pandemiei. Piețele și vânzătorii ambulanți, după o pauză de doi ani, au revenit din nou în prim-plan.

Aparent, un alt argument serios în favoarea menţinerii prețurilor la acelaşi nivel sunt prețurile angro relativ ridicate și stabile la cartofii din roada anului trecut. Atât în ​​piețe, cât și în magazine, se vând în principal cartofii din roada anului trecut. Prețul acestora, în special pentru cei spălați și ambalați, diferă de prețurile cartofilor noi cu doar 15-20%.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI