Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Coridor verde pentru produsele perisabile la vama moldovenească

Începând cu data de 1 iunie, camioanele cu produse perisabile vor traversa vama moldovenească în regim prioritar.

Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova în urma adresărilor Asociației Moldova Fruct și altor asociații din sectorul agricol și analizei practicilor internaționale în domeniu. Ordinul care prevede mecanismul de facilitare și prioritizare a exportului produselor perisabile și procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă a fost semnat în comun astăzi de către Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Exportul de produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova va fi prioritizat, iar la trecere va fi utilizată pista AEO, pe care va fi instalat marcajul ”PERISABIL/TRANSPORT PRIORITAR” .

De menționat că inspectorii ANSA, la emiterea certificatelor fitosanitare/sanitar - veterinare pentru mărfurile perisabile stipulate în ordin, vor elibera, pentru fiecare unitate de transport, marcajul „PERISABIL / TRANSPORT PRIORITAR”, și vor înscrie pe marcaj numărul certificatului fitosanitar/sanitar-veterinar, data eliberării și vor aplica ștampila inspectorului ANSA.

Acest marcaj va fi amplasat pe parbrizul camioanelor care exportă produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova și va servi ca temei de trecere în regim prioritar.

„Am discutat pe parcursul unei luni cu autoritățile să facilităm exportul fructelor ușor perisabile: cireșe, pomușoare, caise. Avem fructe calitative, dar care în procent foarte mic pot fi comercializate pe piața internă, respectiv mergem la export. La moment toată marfa care ajunge și în UE, și în CSI traversează frontiera cu România. Am avut un șir de ședințe pentru a decide cum să fluidizăm traficul astfel ca marfa să ajungă la destinație păstrându-și calitatea”, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.

Adițional, autoritățile Republicii Moldova conlucrează cu instituțiile-partenere din România pentru a mări capacitatea de trecere a punctelor vamale de control pentru toate tipurile de mărfuri.

Transportatorii sunt atenționați asupra necesității urmării întocmai a instrucțiunilor personalului Poliției de Frontieră ce conlucrează cu Serviciul Vamal în fluidizarea traficului în zona posturilor vamale. Iar pentru clarificarea situațiilor specifice urmează să contacteze persoanele responsabile din cadrul Serviciului Vamal sau Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI