Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Opinie: Preţurile ridicate la cireşe peste o săptămână vor începe să scadă

Săptămâna trecută, pe piața locală de fructe au apărut primele oferte angro serioase de cireșe, iar prețurile pentru acestea variază în limita a 40-50 lei/kg (2,10-2,63 USD/kg). Nivelul dat este mai mare comparativ cu nivelul de la începutul sezonului de anul trecut - 30 lei/kg (1,7 USD/kg). Cu toate acestea, potrivit operatorilor de pe piață, prețurile angro relativ ridicate la cireșele timpurii din acest an nu vor dura mult – aproximativ 7-10 zile.

Condiții de reducere a prețurilor pe piaţă există, şi anume din motiv că cireșele au apărut în vânzare în cantități destul de mari și de calitate foarte diferită: în comerţ se găsesc multe fructe necoapte de un calibru mic - mai mic de 25 mm, dar există și oferte angro la scară mică de fructe coapte și de un calibru mare. Prin urmare, prețurile angro și cu amănuntul variază destul de mult.

De exemplu, în unele cazuri, cireșele de înaltă calitate pot fi comercializate angro la un preţ de 60 lei/kg (3,15 USD/kg), iar cu amănuntul la 70-75 lei/kg (3,68-3,94 USD/kg). Pe de altă parte, micii producători invită persoanele interesate prin intermediul rețelelor de socializare să vină în livezi și să culeagă singuri cireșe - cel puțin o cutie de 8 kg, preţul fiind de aproximativ 30-35 lei/kg (1,57-1,84 USD/kg). Situația dată poate fi interpretată și în felul următor: agricultorii se confruntă cu lipsa braţelor de muncă la recoltarea cireșelor, iar în acest sens ei recurg la diverse metode în a-şi comercializa producţia.  

O altă opțiune, deja tradiţională, este livrarea la adresa solicitată de către consumator a cireşelor, dar şi a căpşunelor în cantităţi de cel puțin 5 kg. Preţul este, de obicei, acelaşi pentru ambele produse - 45-50 lei/kg. Cererea pentru acest tip de serviciu încă există, dar în curând se va reduce semnificativ din cauza plasării a tot mai multe oferte de cireşe în piețele din oraș, în buticurile și chioșcurile din cartiere și în comerțul cu amănuntul.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI