Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Comparativ cu luna aprilie, exportul de mere moldovenești în luna mai a scăzut

Potrivit estimărilor preliminare ale specialiştilor din domeniu, în luna mai volumul exporturilor de mere moldoveneşti va atinge cifra de aproximativ 23-25 ​​mii tone. Volumul dat este cu siguranţă mai mic comparativ cu cel  înregistrat în aprilie (conform serviciului vamal al țării - 32 mii de tone), dar rămâne a fi unul destul de bun în contextul geo-politic actual.

Analizând statisticile din ultimii 5 ani, scăderea exporturilor în luna mai comparativ cu luna aprilie se observă în fiecare an. În 2019 și 2020, scăderea volumului exporturilor a fost mai accentuată - de 1,5-2 ori, iar anul trecut - de la 20 de mii de tone la 18 mii de tone. Totodată, exportul de mere din recolta anului precedent în iunie 2021 a fost, de asemenea, relativ ridicat - peste 15 mii de tone, în timp ce în luna mai în perioada 2018-2020 nu a depăşit 5-7 mii de tone. Având în vedere faptul că, conform estimărilor experților, până la începutul lunii mai a acestui an, în frigiderele întreprinderilor agricole și comerciale din ţară au rămas cel puțin 45-50 de mii de mere, se poate prognoza cu certitudine faptul că în luna iunie exportatorii vor fi nevoiţi să caute noi căi de desfacere a producţiei pentru a menține volumul exporturilor la un nivel ridicat.

Comercianții consideră că factorii importanți care au influenţat încetinirea exportului de mere în luna mai a anului curent sunt: ​​în primul rând, cozile de zeci de kilometri de camioane la granița dintre Moldova şi România, iar în al doilea rând, înlocuirea parțială a merelor moldoveneşti cu mere din Polonia pe piața din Belarus. Evident, în luna iunie, vor fi relevante ambele motive.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI