Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Parlamentul a votat în lectura a doua modificări la Legea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare din 26 mai curent, Proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului.

Astfel, noile modificări vor facilita procesul de consolidare a terenurilor agricole, de creare a fâșiilor forestiere de protecție a câmpurilor și prevenirii degradării şi eroziunii solurilor, protecției terenurilor agricole şi sporirii productivității acestora.

Potrivit prevederilor proiectului, în cazul vânzării terenului preconizat a fi ocupat de fâșiile forestiere proiectate, dar neplantate, implicate într-un singur proces tehnologic, consiliul local va putea condiționa vânzarea acestora. Ulterior, cumpărătorul va fi obligat să asigure efectuarea proiectării și plantării fâșiilor forestiere antierozionale, să efectueze amenajarea hidrologică a terenurilor, în conformitate cu noul proiect de organizare a teritoriului (perfectat de către o entitate publică sau privată din domeniu) a exploatației agricole (deţinute în proprietate de cumpărător).

Plantarea fâşiilor forestiere generează un set de beneficii: micșorează viteza vînturilor, intensifică umiditatea aerului și a solului, favorizează curenții verticali la înălțimi mari, sporind astfel probabilitatea de ploaie,  stopează eroziunea și sporesc fertilitatea solurilor.

 Sursa: MAIA

DINAMICA PREȚURI