Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

La începutul lunii iunie se prevede o scădere rapidă a prețurilor la căpșune

În ultima decadă a lunii mai, după o perioadă în care vremea de afară a fost una instabilă (temperaturi ridicate aproape ca cele de vară, urmată de un timp răcoros și ploios), în ţară se înregistrează o vreme moderat caldă și fără precipitații. În acest context, operatorii pieței de pomuşoare prevăd intensificarea procesului de recoltare și comercializarea căpșunelor atât din câmp deschis, cât şi acoperit. Se pare că până la sfârșitul acestei săptămâni se va înregistra o altă scădere a prețurilor angro și cu amănuntul la pomuşoare.

Situația actuală se remarcă prin faptul că este asemăntoare celei de anul trecut: la mijlocul lunii mai se înregistrează o creștere pe termen scurt a prețurilor angro destul de bruscă și prelungită la o rată medie de -5 lei/kg (0,28 USD/kg) pe săptămână.

Singura diferență este că, față de sezonul de anul trecut, prețurile la căpșuni sunt mai mari în medie cu 5 lei/kg.

Totuși, potrivit producătorilor, diferența dintre prețurile angro minime și cele maxime pentru căpșunele cultivate local a crescut de la începutul acestei săptămâni. Mai mult decât atât, dacă preţul maxim al  acestora este încă la același nivel - aproximativ 50-55 lei/kg (2,77-3,05 USD/kg) pentru pomuşoare relativ mari şi coapte, atunci preţul minim a scăzut până la 40- 42 lei/kg (2,22-2,33 USD/kg) pentru pomuşoarele mici, răscoapte sau deteriorate.

De asemenea, este important faptul că în grupuri speciale din cadrul rețelelor de socializare și oferta de căpșune de înaltă calitate cu livrare la locul specificat a crescut considerabil. Totodată, în mai puțin de două săptămâni, prețurile pentru un astfel de serviciu aproape s-au înjumătățit: prețul angro pentru pomuşoarele  sortate nu depășește 60-65 lei/kg (3,33-3,61 USD/kg). Evident, acest canal de vânzare nu va mai fi atât de solicitat de la începutul lunii iunie. Prin urmare, furnizorii încearcă să profite la maxim de această oportunitate până când prețurile vor începe să scadă pe măsura creşterii ofertelor de căpșune din câmp.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI