Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sergiu Tutovan: ”Normarea inflorescenţelor este acum o lucrare absolut necesară”

Viticultorii care își respectă plantația de viță-de–vie, înainte de înflorit, urmăresc atent etapele dezvoltării și efectuează anumite lucrări în verde, cum le numesc, căci se aplică lăstarilor în creştere ai viţei-de-vie, în perioada de vegetaţie activă. Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul, susține că principalele lucrări pe care producătorii sunt obligați să le facă înainte de înflorirea viței de vie, rămân a fi normarea prealabilă a inflorescențelor, legatul în verde, ciupitul lăstarilor și realizarea unor tratamente cu bor.

Toți producătorii de struguri își doresc să obțină roadă bogată, însă pentru a fi siguri de rezultate frumoase, se cer anumite eforturi și lucrări care nu pot fi neglijate.

”Ne-am dori cu toții niște ploi, însă mai avem răbdare, Temperaturile sunt decente, comparativ cu anul trecut, depășim cu două săptămâni fazele de dezvoltare a viței-de-vie. Soiul ”Moldova” credem că va înflori la începutul lunii iunie, în prima săptămână, după calculele noastre și prognozele meteo anunțate. Reducerea (normarea) numărului de inflorescenţe este o lucrare absolut necesară. Dacă pe butuc există un număr prea mare de inflorescenţe, acestea se dezvoltă neuniform, strugurii rămân mici și cu boabele inegale ca mărime. Pentru prevenirea acestor neajunsuri trebuie înlăturată o parte din inflorescenţe, corespunzător cu starea biologică a butucului. Reducerea numărului de inflorescenţe se aplică la butucii unde acestea apar în număr prea mare faţă de vigoarea lor sau la butucii cărora li s-a atribuit o sarcină de rod prea mare la tăierea în uscat. Prin efectuarea acestei lucrări se urmăreşte asigurarea unui număr normal de ciorchini pe butuc, care să poată beneficia de condiţii bune de hrănire pentru creşterea boabelor. Recomandarea pentru producători este să lase câte o inflorescență, ideal să fie cea mai puternică, de regulă este vorba despre prima de jos, care de obicei, este și cea mai frumoasă. Sunt cazuri, excepționale, când a doua este mai frumoasă, dar destul de rar. În situația dacă avem două inflorescențe slabe pe un lăstar și în preajmă, pe un alt lăstar, sunt două puternice, le dăm jos pe cele slabe și le păstrăm pe cele frumoase, de pe lăstarul alăturat” a explicat Sergiu Tutovan.

Potrivit expertului, reducerea numărului de inflorescenţe, ar spori și procesul de polenizare în plantațiile de viță-de-vie.

"Polenizarea se desfășoară mai bine după răritul inflorescenţelor, deși unii afirmau că dacă sunt mai multe inflorescențe este mai bine. Sunt niște teze pe care nu le mai cred, ba chiar pot să spun că ne-am convins că nu este așa, prin urmare îndemn să se facă normarea prealabilă a încărcăturii cu îndrăzneală. Ulterior, în funcție cum va decurge înfloritul și polenizarea, se va realiza și normarea definitivă a încărcăturii cu rod a viței de vie, care presupune câte un strugure la 2 lăstari. Legatul în verde la fel este efectuat în această perioadă, iar unii producătorii rup și frunzele mai jos de prima inflorescență. În momentul când strugurele se va forma și după polenizare, cînd se vor apărea bobițele, acesta se va lăsa în jos, să nu se încurce în frunzele respective. În plus, desfrunzitul din jurul strugurilor va asigura aerisirea acestora, se reduce asftel umiditatea, ceea ce duce implicit la diminuarea dezvoltării bolilor şi la intensificarea pigmentaţiei boabelor. Totuși atenție să nu se exagereze cu ruperea frunzelor, căci se pot cauza alte probleme."