Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de căpșuni de la Blindești – un model de cooperare în agricultură

Un grup format din 40 de antreprenoare din Transnistria au făcut o vizită de studiu la o cooperativă din Călărași, specializată în creșterea fructelor și pomușoarelor. Datorită evenimentului, agricultoarele au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre modul în care membrii interacționează, cum și-au împărțit rolurile, dar și care sunt avantajele și dezavantajele acestui mecanism de lucru. Scopul exercițiului este de a motiva femeile din Transnistria să-și dezvolte afacerile în agricultură, utilizând cele mai moderne mijloace disponibile.

”PDG Fruits Company” din Călărași, una dintre cele cinci întreprinderi membre ale cooperativei ”Berries Group”, a fost prima destinație ”examinată”. Aici agricultoarele au făcut cunoștință cu administratoarea cooperativei, Zinaida Plămădeală. Aceasta le-a prezentat utilajul, spațiul de depozitare și le-a povestit despre cum s-a născut ideea de a coopera și ce i-a determinat pe agricultori să adopte acest mecanism de lucru: Toți spun că la noi în țară nu este posibilă cooperarea în agricultură, chiar și o parte dintre specialiștii pe care-i consultam, erau foarte sceptici în legătură cu această decizie, toți ne spuneau că noi moldovenii nu suntem capabili de a lucra în echipă. Deși, când ne-am pornit pe această cale, eram conștienți că nu e un lucru simplu, dar așa cum suntem antreprenori tineri, ne-am gândit că poate nouă ne va reuși. Și iată, deja începem al patrulea an de activitate împreună și ne convingem că am avut dreptate. Evident că sunt o mulțime de nuanțe - unele funcționează, altele nu, dar tot ce facem noi, e să ne asigurăm că lucrul merge. Și cred eu că rezultatele pe care le avem, vorbesc în locul nostru.”

Cooperativa ”Berries Group” a fost fondată în 2019, la Călărași, iar la baza ei stau cinci membri - patru dintre ei sunt din Călărași, iar al cincilea este din Ungheni. Chiar dacă geografic se află la o depărtare de câțiva km, distanța nu reprezintă un impediment în procesul de colaborare și dezvoltare. Succesul acestei reușite este că membrii au aceleași drepturi și responsabilități, chiar dacă au dimensiuni economice diferite: ”Colaborarea a început mai întâi prin ajutor reciproc, făceam schimburi de servicii și idei între noi - când unul avea nevoie de tractor, altuia îi trebuia consultația unui agronom, fiecare avea necesități diferite, dar important e că ne înțelegeam. Și atunci ne-am gândit că poate ar fi cazul să formăm o cooperativă ca să putem beneficia de această colaborare – să avem aceeași calitate, sorturi , scheme de tratare etc. Iar această idee s-a conturat când cei patru antreprenori din Călărași au făcut cunoștință cu al cincilea agricultor, de la Ungheni. Și atunci am decis să ne unim eforturile și să creăm Cooperativa de Întreprinzători ”Berries Group”. Atunci am decis să migrăm cu plantarea căpșunii, la Ungheni. Aici, unul dintre membri are sute de hectare de pământ fertil, cu apă de calitate în apropiere. Așa că ne-am decis, am arendat 40 de hectare de teren și ne-am extins afacerea. La Blindești este plantația care aparţine cooperativei, chiar dacă la Călărași fiecare antreprenor continuă să se dezvolte în paralel în sfera sa - mere, prune etc.”