Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Republica Moldova va fi activat un program de transformare digitală a agriculturii

Un program de transformare digitală a agriculturii, în valoare de zece milioane de lei (cca 500 de mii de euro) va fi lansat în Republica Moldova, în luna iunie, de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia, transmite MOLDPRES.

Folosind o metodologie complexă de evaluare și selecție, autorii unui studiu de profil au dezvoltat un meniu de peste 30 de tehnologii digitale (grupate în cinci ancore tehnologice) ce sunt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova. Printre acestea se numără: dispozitivele Internetului obiectelor (IoT) pentru agricultura inteligentă, dronele, programele de gestionare a agriculturii inteligente, senzorii mobili pentru colectarea datelor sau soluțiile IT pentru reziliența climatică.

Aceste instrumente vor sprijini autoritățile în impulsionarea  transformării digitale a agriculturii, permițând fermierilor să facă investiții esențiale în noile tehnologii. USAID va oferi asistență în valoare de circa cinci milioane de lei pentru programe de tehnologie în agricultură, împreună cu ADMA, pentru a stimula adoptarea tehnologiei. Sectorul agricol este fundamentul economiei Moldovei și acordarea de prioritate transformării sale digitale va asigura că fermierii și producătorii de produse alimente din Moldova vor fi rezilienți la crize datorită eficienței, productivității și sustenabilității sporite”, a afirmat John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID Moldova.

În calitate de co-finanțator alături de USAID, Suedia va sprijini Proiectul Tehnologiile Viitorului în intervențiile sale în agricultură realizare împreună cu ADMA. Este o inițiativă concepută în timp util, pentru a ajuta antreprenorii din sectorul agricol să dezvolte mecanisme și sisteme ce le vor asigura rezistența la șocurile dictate de ruperea lanțurilor globale de aprovizionare cu alimente. Acum, mai mult ca niciodată, industria agricolă din Moldova trebuie să investească în senzori, drone și alte tehnologii care vor spori competitivitatea și vor ajuta să fie accesate noi piețe”, a relevat, la rândul său, Madelene Eichhorn, manager de programe la Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Indicele digitalizării în agricultura Republicii Moldova este unul dintre cei mai scăzuți față de statele Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.

Sursa: MOLDPRES

DINAMICA PREȚURI