Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Petru Sacara: ”Familiile de albine sunt pregătite pentru culesul de salcâm ca niciodată”

Salcâmul reprezintă principala plantă meliferă de la care se obţin producţii mari de miere monofloră, superioară şi de o calitate înaltă. Totuși trebuie de precizat că, spre deosebire de culesurile de la alte plante melifere, cele de la salcâm sunt mai capricioase şi nesigure şi pot dura 5-7 zile sau mai puţin, timp în care albinele cercetează florile cu o intensitate deosebită. Secreţia de nectar este influențată de vreme, astfel începe de la temperatura de 10°C și devine maximă în intervalul 20-30°C.

Petru Sacara din Basarabeasca, apicultor în a treia generație, care în prezent deține peste 700 de familii de albine, însă a pornit procedura de înmulțire, ne-a comunicat că în acest an, culesul la salcâm pare a fi foarte generos.

”Salcâmul a înflorit și este multă floare în acest an, familiile sunt pregătite pentru culesul de salcâm ca niciodată. Însă timpul ne dă bătăi de cap, salcâmul este deja în a doua fază, fapt ce ne îngrijorează. Am avut două zile de cules intens, sperăm că ploile vor tărăgăna, altfel riscăm să finalizăm forțat procesul culesului. Poate numai în zonele de nord, unde salcâmul nu este înflorit la maxim, la noi, pădurile sunt albe, dacă încep, ploile abundente, se termină imediat culesul de salcâm. Totuși sperăm să mai reușim să adunăm miere de salcâm, care este cea mai căutată, datorită gustului fin și parfumat, dar și pentru că se zaharisește cel mai greu, datorită conținutului său mai bogat în fructoză decât al altor tipuri de miere” a subliniat apicultorul.


În afară de vremea capricioasă, îngrijirea familiilor de albine a devenit mult mai scumpă față de anii precedenți, cheltuielile de producere la fel sunt mari, astfel apicultorul susține că este posibilă majorarea prețului la miere.

”Avem lucruri în apicultură care s-au scumpit cu 100%, așa că va fi dificil să se investească în această perioadă, cu părere de rău, poate numai datorită unor proiecte internaționale, se vor realiza și anumite investiții în apicultură. Chiar dacă prețurile se vor majora, lucru firesc să se întâmple, totuși nu cred că prețurile se vor majora într-atât încât să fie echivalente cu cele de anul trecut. Astfel pentru noi, apicultorii va fi dificil să ne menținem afacerea pe roate. Dacă în 2021, prețul angro era de 100-110 lei per kg, anul acesta pentru a acoperi toate costurile suportate, un kg de miere de salcâm ar fi necesar să coste 150 de lei, lucru care nu prea cred că se va întâmpla. În plus, vedem că umiditatea în sol este mică, familiile sunt puternice, însă ca să le menținem așa, trebuie să le hrănim cu siropuri care ne costă. În acest an, din păcate, albinele încă se hrănesc - un lucru atipic pentru perioada respectivă. Prin urmare, atunci când se vorbește despre prețul final al mierii, ar fi bine să se ia în considerare și munca albinuțelor, dar și a noastră, apicultorii care încercăm să obținem un produs de calitate superioară, suportând numeroase capricii ale vremii și depunând eforturi ca să ajutăm albinuțele în procesul anevoios de producere a mierii” a menționat Petru Sacara.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproape opt mii de apicultori, iar volumul total al producţiei de miere este de circa 6.500 tone anual. Un kilogram de miere costă între 100 și 120 de lei.

Sursa: AGROEXPERT


DINAMICA PREȚURI