Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Primele cireşe locale se vând la preţuri exagerate

Săptămâna trecută, în comerțul cu amănuntul din ţară au apărut primele cireșe autohtone. Acestea sunt dulci şi de un calibru de maxim 15 mm. Cea mai mare parte a comercianţilor sunt gospodăriile și fermele mici care vând independent produse pe piețele în aer liber din capitală. Prețurile angro încă nu s-au stabilizat la un anumit nivel, fructele fiind oferite la un interval de preț de 100-250 lei/kg (5,2-16,6 USD/kg). Anul trecut, preţul maxim pentru acestea nu a depășit 200-220 lei/kg (11,3-12,4 USD/kg).

Analizând datele din ultimii ani, prețurile de vânzare cu amănuntul la primele cireșe locale au fost practic aceleaşi cu prețurile la primele căpșuni moldovenești. Totodată, cu cât fructele au apărut mai devreme pe piață, cu atât prețurile la ele erau mai mari. Anul trecut, cireșele dulci timpurii din roada locală au apărut pe piața internă aproape trei săptămâni mai târziu și la un preț angro de 28-30 lei/kg (1,6-1,7 USD/kg). În acest an, vânzările de cireșe dulci au început cu doar o săptămână mai târziu decât în anul ​​2020, care a fost unul anormal de cald și uscat. În acel an, nivelul inițial al prețurilor angro pentru cireșele dulci timpurii locale a fost unul ridicat – în mediu 60 lei/kg (3,4 USD/kg). Ținând cont de această situaţie, precum și de prețurile record de vânzare cu amănuntul la acest moment, se poate presupune că în aproximativ două săptămâni prețurile angro de lucru la cireșele timpurii se vor stabiliza în intervalul a 60-70 lei/kg (3,3- 3,9 USD/kg).

Potrivit experților din cadrul asociațiilor de producători agricoli, nivelul actual al prețurilor la cireșele timpurii este unul exagerat, având în vedere faptul că cireșele spaniole sortate și ambalate sunt oferite pe piețele angro și cu amănuntul din Europa Centrală la un preț de 7-8 euro/kg. În același timp, întreprinderile agricole mari, care prelucrează zeci de hectare de livezi, refuză categoric să planteze soiuri extratimpurii de cireșe dulci pentru vânzarea acestora pe piața internă, considerându-le „prea de nișă”, iar afacerea este una destul de nesigură din cauza riscului ridicat de înghețuri târzii de primăvară și căderii în masă a precipitațiilor.

În cadrul buticurilor din cartierele din Chișinău au apărut recent cireșe dulci sortate și de calibru mare (20-25 mm), probabil turcești, la un preț de vânzare cu amănuntul de 200-250 lei/kg (11,1-13,8 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI