Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În noul sezon, recolta de nuci din ţară ar putea fi mai mică decât anul trecut

Specialiștii din cadrul Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova susţin că înghețurile înregistrate în această primăvară au avut un impact negativ asupra dezvoltării livezilor de nuci. Problema aceasta a început însă să se manifeste încă din a doua jumătate a anului trecut.

Din cauza secetei severe de la sfârșitul verii - începutul toamnei, precum și începutul răcoros al toamnei, plantațiile de nuci din anumite soiuri - "Pescianski", "Cazacu", ş.a. a căror proces de vegetație se opreşte în octombrie, au intrat în iarnă nu tocmai într-o stare bună. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru livezile tinere și prost întreținute (cu buruieni) şi fără sisteme de irigare din regiunile de nord ale Moldovei. Prin urmare, aceste plantații au ieșit din iarnă destul de slăbite şi nu au putut face faţă cu brio la cele două valuri de înghețuri din această primăvară.

Totuşi, specialiştii în domeniu nu pot prognoza încă cu exactitate cât de mult va scădea recolta de nuci în acest an, din motiv că în regiunea centrală și de sud a Moldovei, starea livezilor de nuci cu un termen de exploatare mediu, în special a celor dotate cu sisteme de irigare, este apreciată ca fiind satisfăcătoare. Cu toate acestea, în întreaga țară, se preconizează o scădere cu circa 10-15% a noii recolte de nuci față de nivelul de anul trecut.

Anul trecut, conform estimărilor experților, recolta de nuci (în coajă tare) a fost sub 25.000 de tone.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI