Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

De ce producția locală de dulceață de nuci verzi este în stagnare?

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Conserve de Fructe și Legume „Speranța Con”, în ultimii cinci ani, maxim două întreprinderi locale sunt specializate în producția industrială de dulceață de nuci verzi. În fiecare an, acestea achiziţionează și procesează nu mai mult de 100 de tone din această materie primă. Se pare că situația va rămâne neschimbată şi în anul curent. Prețurile de achiziție a nucilor verzi pentru procesare, excluzând costurile de transport, sunt în jurul a 8 lei/kg (0,42 USD/kg), practic neschimbat față de nivelul din 2021.

Dulceaţa de nuci verzi a fost şi rămâne a fi un produs de nişă, iar piaţa sa este una relativ mică. Produsul este cumpărat în mare parte de „diaspora post-sovietică” din Uniunea Europeană și consumatorii din spaţiul CSI, precum și de unii consumatori locali care sunt orientați spre o alimentație sănătoasă, în special, datorită conținutului ridicat de iod din nuci și produsele procesate din acestea. Pe piețele de vânzare, dulceața moldovenească de nuci verzi concurează cu produse similare (dar nu identice, tehnologia fiind diferită) din Turcia, Armenia și Georgia. Din cauza cererii limitate și a concurenței pentru dulceața moldovenească de nuci verzi, producătorii stabilesc o marjă comercială relativ mică la un cost destul de ridicat al produsului.

Un alt factor limitativ este oferta scăzută de nuci verzi ca materie primă. Loturi mari din aceste produse sunt furnizate fabricilor de conserve din ţară de către câţiva producători de nuci care cultivă soiuri de nuc care necesită periodic efectuarea răririi mecanice - se reduce numărul fructelor pentru a crește calibrul celor rămase pe pomi.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI