Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii fac apel la autorităţile statului întru organizarea „coridoarelor verzi” pentru aprovizionarea României cu fructe proaspete

Un grup de reprezentanţi ai organizațiilor de producători agricoli s-au adresat Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea implementării unui set de măsuri organizatorice care să grăbească semnificativ aprovizionarea României cu pomuşoare și fructe proaspete.

Reprezentanții asociațiilor de fermieri susțin că, din cauza reorientării aprovizionării externe de produse agricole moldovenești de pe piața rusă către piața europeană, precum și a tranzitului ucrainean puternic crescut, la granița Republicii Moldova cu România se formează cozi de câţiva kilometri de camioane în fiecare zi. Perioada de așteptare la punctele de frontieră, conform observațiilor comercianților exportatori, este în cel mai bun caz o zi, în cel mai rău caz - câteva zile.

Acest lucru amenință ca livrările de fructe la destinaţie să întârzie, afectând negativ relațiile formate cu retailerii români (în martie și aprilie, Moldova a exportat aproape 2.000 de tone de mere în România). Chiar şi pentru producătorii de pomuşoare, un timp lung de aşteptare la graniță este, în principiu, inacceptabil, având în vedere faptul că, chiar și în condiții ideale de transport cu camioane frigorifice, durata de viață a căpșunelor practic nu depășește 7-8 zile. În acest sens, problema organizării „coridoarelor verzi” de livrări peste granița României va trebui să fie rezolvată de autoritățile statului în termen de două-trei săptămâni, după care deja căpșunele și fructele sâmburoase timpurii vor începe să intre pe piață masiv.

Asociațiile producătorilor agricoli sugerează ca ministerele și departamentele acestora să se ocupe de sporirea fluxului de personal la punctele de control, inclusiv de inspectori sanitari, de simplificarea regulilor pentru transportatorii de produse perisabile pentru obținerea statutului de „transport în afara rândului”, escortarea camioanelor frigorifice prin trafic de către echipajele de poliție, integrarea bazelor de date și a fluxului de documente ale vămilor Republicii Moldova și României. În mod ideal, este de dorit să se creeze echipe comune de angajați la punctele de control dintre  vămi.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI