Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii locali de pomuşoare au rămas fără piețe de desfacere

Producătorii moldoveni de pomuşoare riscă să rămână în acest an fără principala piață de desfacere a producţiei din cauza războiului din Ucraina.

Dacă în ultimii ani, majoritatea pomuşoarelor (mure, afine, coacăze, zmeură şi căpsune) erau exportate în Federaţia Rusă, în prezent producătorii sunt nevoiţi să se reorienteze către alte noi pieţe.

„Nu cred că vom avea alte căi de ieșire din situația dată în anul curent. Cunoaştem cu toţii care este situaţia  cu Federația Rusă și chiar nu văd o ieșire la export pe această piaţă. Va trebui să căutăm alte piețe de desfacere”, a declarat Dorin Tofan, un producător de pomuşoare din raionul Nisporeni, la postul de radio Europa FM.

Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, susţine că dacă producătorii nu vor putea comercializa căpșune și alte pomuşoare proaspete, atunci unii le vor transforma în gemuri, conserve sau compoturi: „Dacă va rămâne ceva surplus pe care nu îl vor putea vinde în stare proaspătă, în ajutor le vor veni procesatorii de pomuşoare, achiziţionând producţia rămasă pentru congelare, conservare sau deshidratare.”

În ultimii ani, Republica Moldova a exportat majoritatea pomuşoarelor în Federația Rusă.

Întrucât acest lucru nu este posibil în prezent, mulți producători încep să obţină certificări, fapt ce le va permite să intre pe piața europeană.

Potrivit asociațiilor de profil, în Moldova există peste 600 de producători de pomuşoare.

Sursa: mybusiness.md

DINAMICA PREȚURI