Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În acest an, sezonul căpșunelor autohtone va începe cu prețuri ridicate

La începutul acestei săptămâni, producătorii locali de pomuşoare au comunicat prin intermediul rețelelor de socializare că efectuează ultima recoltare și livrare țintită a căpșunelor cultivate în sere. Prețul pentru  o comandă de 2-3 kg este de 100 lei/kg (5,29 USD/kg). La începutul sezonului, livrările mici de pomuşoare la comandă îi costau pe cumpărători aproximativ 180 lei/kg (9,52 USD/kg), iar timp de trei săptămâni consecutive prețul nu a scăzut sub 120 lei/kg (6,34 USD/kg).

Concomitent cu sfârșitul sezonului căpșunelor cultivate în seră, un număr mic de companii au anunțat că acceptă cereri pentru livrări la comandă angro de mici volume (3 kg sau mai mult) de căpșune din câmpurile acoperite cu agril. Prețul initţal este de 85 lei/kg (4,49 USD/kg). Totodată, conform observațiilor specialiștilor din cadrul Federației Agricultorilor din Moldova FARM, prețul acestora în piețele mici angro din orașe este de aproximativ 60-65 lei/kg (3,17-3,43 USD/kg).

Asociația „Pomușoarele Moldovei” susține că în primăvara curentă, ca și în aceeaşi perioadă a anului trecut, cererea livrărilor la comandă a căpșunelor cultivate local în seră depășește cu mult oferta producătorilor. Datorită acestui fapt, prețurile la căpșunele autohtone au fost menținute la un nivel ridicat: în cazul livrării directe către client, acestea sunt aproape de două ori mai mari, iar în cazul livrării către piețele mici angro și cu amănuntul din capitală, preţul acestora este cu câteva zeci de procente mai mare decât preţul căpşunelor importate.

Cu toate acestea, conform monitorizării EastFruit, săptămâna trecută prețurile angro la căpșune în ţară au scăzut semnificativ - de la 2,94 USD/kg la 2,38 USD/kg în medie (cu toate acestea, prețul este în continuare cu 15-20% mai mare decât cel de anul trecut din mai). Probabil, aceste prețuri reflectă într-o mai mare măsură situația din segmentul pomuşoarelor cultivate în seră importate. Se poate presupune că reducerea prețurilor este legată tocmai de începutul iminent al sezonului pomuşoarelor locale. De remarcat este faptul că prețurile medii angro la căpșunele de pe piețele din Moldova și Ucraina au devenit efectiv egale. Într-o oarecare măsură, acesta este și un factor de presiune asupra nivelului mediu al prețurilor angro în Moldova, întrucât acum, în anumite condiții, este posibil importul căpşunelor ucraineşti pe piaţa locală.

Pe de altă parte însă, nu există niciun motiv să ne așteptăm la o scădere de două ori a prețurilor la căpşune în viitorul apropiat, aşa cum a fost observată în a doua jumătate a lunii mai din 2019. În ultimii doi ani, prețurile angro la căpșune în perioada mai-iunie au scăzut ușor. În 2022, o astfel de dinamică a prețurilor pe piață va fi facilitată de o reducere semnificativă a plantațiilor de căpșuni în câmp deschis din cadrul clusterelor de pomuşoare din ţară.

Cu toate acestea, dacă producătorii moldoveni vor găsi un înlocuitor de realizare a producţiei în locul pieţei ruseşti în următoarele două sau trei săptămâni, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra nivelului prețurilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI