Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Riscurile din agricultură prin prisma BNM

Banca Națională a Moldovei susține că există incertitudini cu privire la volumul producției agricole din 2022 și 2023. Recolta din anii 2022 și 2023, respectiv, prețurile la produsele alimentare pe piața internă vor depinde, în cea mai mare măsură, de condițiile agro-meteorologice din anul curent și anul viitor.

Evoluțiile în cadrul sectorului agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru următorii doi ani este marcată de o incertitudine pronunțată. Vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada imediat următoare.

Potrivit, BNM conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt într-o măsură pronunțată afectate de condițiile meteorologice adverse, cum ar fi vreme secetoasa, precipitații abundente de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în punctele de comercializare din țară. În cazul apariției unor temperaturi semnificativ diferite față de normă sau a unor precipitații abundente, acest fapt ar rezulta în creșterea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni.

Ultimele date statistice relevă faptul că în anul 2021 producția globala agricolă a crescut față de anul 2020 cu 49,9 la sută. Dinamica respectivă a fost susținută de evoluțiile pozitive din sectorul vegetal (75,5 la suta), în același timp, sectorul zootehnic s-a contractat (minus 7,0 la suta). Astfel, cele mai mari creșteri ale volumelor producției au fost înregistrate la culturile de grâu (de 2,7 ori), porumb pentru boabe (de 3,0 ori), rapiță (cu 95,3 la sută), floarea soarelui (cu 92,9 la sută), sfecla de zahăr (cu 50,1 la sută) și fructe, nuci și pomușoare (28,7 la sută). Totodată, contractarea volumului producției în sectorul zootehnic a fost determinat de diminuarea producției aferente tuturor tipurilor de produse (carne, lapte și ouă).

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI