Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Procesatorii polonezi manifestă interes faţă de zmeura moldovenească pentru congelare

În grupurile de socializare specializate, au apărut recent mesaje de la comercianții exportatori care manifestă interes în a cumpăra zmeură pentru congelare. Pregătirea pomuşoarelor pentru export va avea loc în regiunea de nord a Republicii Moldova și vor fi păstrate într-un frigider industrial din satul Pocrovca, raionul Dondușeni.

Această localitate, dar și satele din apropiere sunt cunoscute pe scară largă în țară ca fiind cea mai mare regiune de producere a zmeurei. În cele mai bune sezoane de producţie, producătorii de aici au exportat până la o mie de tone de zmeură. Livrările au fost efectuate în principal pe piața rusă. Cu toate acestea, anul trecut, din cauza unei primăveri relativ răcoroase și ploioase, precum și a începutului verii asemănătoare, s-a înregistrat o scădere a recoltei de zmeură de calitate la export, respectiv și a importului acesteia.

În acest an, condițiile meteo până la jumătatea lunii mai au fost favorabile pentru dezvoltarea zmeurii și murelor. Dacă se vor îndeplini prognozele conform cărora vara 2022 va fi una caldă și uscată, atunci recolta de zmeură de pe plantațiile irigate din nordul Moldovei poate fi una destul de bună. În orice caz, exportatorii tuturor tipurilor de pomuşoare în 2022 vor fi nevoiţi să caute un înlocuitor al pieţei Federaţiei Ruse.

Specialiștii Asociației „Pomușoarele Moldovei” susţin că reprezentanții companiilor poloneze care congelează zmeură s-au arătat interesaţi de achiziţionarea loturilor în cantităţi semnificative de zmeură din Moldova. Ei prevăd dificultăți mari la achiziționarea de zmeură, în special, de pe piața din Ucraina, de aceea consideră că zmeura moldovenească este o alternativă.

Prețurile de achiziție nu au fost încă stabilite. Cu toate acestea, având în vedere cerințele nu prea stricte pentru calitatea zmeurei, precum și începutul târziu al vânzărilor, prețurile nu vor fi foarte ridicate.

Anul trecut, cea mai mare parte a producţiei de zmeură din Moldova a fost vândută la un preț angro de 30-35 lei/kg (1,6-1,9 USD/kg).

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI