Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de mere sunt îndemnaţi să acorde o atenţie sporită la calibrul fructelor

Managerii companiilor comerciale din ţară consideră că în următorul sezon de comercializare al producţiei de mere, doar agricultorii care produc fructe de calibrul „Premium” – 70 mm și mai mult vor avea șanse de a-şi vinde producţia prin exportatorii intermediari sau direct pe pieţele externe. Pentru merele de calibru mic nu prea există şanse de a putea fi exportate pe pieţele din străinătate.

Având în vedere acest lucru, comercianții recomandă producătorilor să aibă grijă să reducă numărul de fructe de pe copaci pentru a reuşi să obţină mere de calibrul „Premium”. Prima rărire (tratarea livezilor de mere cu flori abundente cu preparate pe bază de tiosulfat de amoniu) ar fi trebuit să fie efectuată în urmă cu 1-2 săptămâni, dar totuşi încă nu este prea târziu pentru unele soiuri de mere. Se pare că va fi necesară și a doua etapă de rărire - în stadiul în care fructele cele mai dezvoltate de pe pomi ating un diametru de aproximativ 5 mm.

În plus, în acest sezon producătorii care deţin livezi tradiţionale trebuie să acorde o atenţie sporită la combaterea bolilor (rapănul, făinarea etc.). Livezile intensive și superintensive de mere din soiuri cu potențial comercial înalt trebuie tratate și cu preparate care reduc „defectele cosmetice” ale fructelor, cum ar fi arsurile solare.

În plus, este necesar ca pomicultorii să realizeze scheme pentru tratarea livezilor de mere cu preparate care conțin calciu - pentru pregătirea corectă a fructelor pentru păstrarea ulterioară în frigidere. Acest lucru este cu atât mai relevant, având în vedere faptul că în noul sezon companiile comerciale își vor schimba, cel mai probabil, strategia de achiziţionare a merelor pentru depozitare pe termen lung. Prin urmare,  probabil că doar fructele de calitate superioară vor fi achiziţionate în acest sens. În anii anteriori, comercianții au suferit pierderi semnificative din cauza faptului că primăvara și vara au fost nevoiţi să vândă merele de calitate medie de la frigidere cumpărătorilor de pe piețele externe la un preț foarte mic.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI