Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Experiența de succes a cultivării căpşunelor în seră a unui fermier din Găgăuzia

În oraşul Comrat din UTA Găgăuzia, funcţionează cu succes o întreprindere agricolă specializată în cultivarea căpşunelor. Pomuşoarele sunt cultivate în sere moderne unde sunt folosite tehnologii inovatoare.

Compania, fondată în 2020, a construit un complex de sere pe o suprafață de 1 hectar și a instalat un sistem de irigare prin picurare. Irigarea se realizează datorită bazinului de acumulare a apei de ploaie. Pentru păstrarea producţiei și comercializarea ulterioară a acesteia în extra-sezon a fost achiziţionată o cameră frigorifică cu o capacitate de 500 de kilograme.

În urmă cu doi ani, compania a primit subvenții din bugetul local al Găgăuziei în valoare de aproape 500.000 de lei (circa 26.365 de dolari) pentru construirea unui complex de sere.

Șeful întreprinderii, Maxim Dianov, susţine că alegerea de a cultiva căpșuni în spaţiu protejat s-a dovedit a fi destul de profitabilă. Riscurile de pierdere a recoltei din cauza condițiilor climatice nefavorabile sunt minimizate, iar volumul producţiei în condiții de seră este mult mai mare decât cel obţinut în ​​condiții de câmp deschis. Prima recoltă de căpșune a companiei a fost deja vândută atât pe piețele din Găgăuzia, cât şi pe tot teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul lunii aprilie. Toată producţia recoltată este ambalată în recipiente de plastic pentru confortul cumpărătorilor.

Printre problemele cu care se confruntă producătorul local, Maxim Dianov în primul rând este concurența acerbă cu importatorii, precum și cerințele ridicate de vânzare a mărfii, impuse de marile lanțuri de supermarketuri.

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, care a vizitat recent întreprinderea, este de părere că: „Regiunea noastră se află într-o zonă riscantă pentru agricultori. Cel puțin o dată la 5-6 ani ne confruntăm cu consecințele catastrofale datorate secetei prelungite. Nu mai putem cultiva produse conform vechilor metode, sperând că următorul sezon agricol va fi mai favorabil. Este necesară introducerea a noi tehnologii, precum construirea de bazine de acumulare şi sisteme de irigare, iar compania dată este un exemplu bun în acest sens”.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI