Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Procesul de reducere a prețurilor la tomate va încetini

Începând cu jumătatea lunii aprilie, prețurile angro la tomate au început să scadă pe piața internă cu aproximativ 0,01-0,02 USD/kg în fiecare săptămână. Până la sfârșitul primei decade a lunii mai, preţul angro pentru roşiile colorate intens şi rotunde a ajuns în mediu la 35 de lei/kg (1,88 USD/kg), iar în aceeași perioadă a anului trecut - aproximativ 22 lei/kg (1,23 USD/kg). Totuși, potrivit operatorilor de pe piață, tendința de reducere a preţurilor nu este una tocmai favorabilă. Aceștia consideră că procesul de reducere a prețurilor va încetini, până la sfârșitul acestei luni, prețurile angro la roșiile de import se vor schimba puțin și aproape sigur nu vor scădea până la nivelul din luna martie - 24-26 lei/kg (1,30-1,40 USD/kg) .

În același timp, scăderea treptată a prețurilor angro nu a avut practic niciun efect asupra prețurilor cu amănuntul până acum. În supermarketurile din Chișinău, prețurile la roșii rămân la un nivel anormal de ridicat în aprilie: cele roșii - 38-52 lei/kg (2,02-2,77 USD/kg), cele roz și galbene - 60-90 lei/kg (3,20-4,80 USD/kg). În piețele de tip deschis din capitală, prețurile sunt practic exact ca şi cele din magazine. Potrivit Biroului Național de Statistică al Moldovei, în aprilie, prețurile cu amănuntul la roșii au fost mai mari decât în ​​luna martie cu aproximativ 38%.

Comercianții explică nivelul ridicat al prețurilor la roșii prin prezenţa mare pe piaţă a celor importate din Turcia. Importatorii angro au încercat să ajungă la un nivel acceptabil atât pentru retaileri, cât şi pentru consumatori, achiziţionând din nou produse turceşti, însă aceste manevre nu au determinat o modificare semnificativă a preţurilor.

Situaţia pe piaţa locală este una complicată din motiv că, potrivit estimărilor experților, anul acesta suprafața serelor de toate tipurile destinate cultivării tomatelor din ţară a scăzut cu 150-200 de hectare, până la circa 400-450 de hectare. Totodată, în anul curent, din cauza primăverii târzii și răcoroase, cel mai probabil, în majoritatea serelor se va realiza doar un singur ciclu de producție (și nu două, ca în anii precedenţi). Primele cantităţi mari de roşii cultivate în serele din ţară vor apărea pe piaţă nu mai devreme de jumătatea lunii iunie.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI