Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Va reuşi oare sectorul de procesare a pomuşoarelor din ţară să înlocuiască exportul acestora în Federaţia Rusă?

Potrivit evaluării preliminare a experților proiectului Agricultura Performantă în Moldova, fabricile locale de conserve și întreprinderile de congelare intenționează să achiziționeze de la producătorii locali aproximativ 1,2 mii tone de pomuşoare în acest sezon - zmeură, căpșune, coacăze și mure. Aproximativ două treimi din acest volum de materii prime este de așteptat să fie achiziționat pentru congelare - în principal zmeură și mure. Câteva sute de tone de căpșune și coacăze vor fi procesate în sucuri, gemuri și dulceţuri.

Comparativ cu sezonul trecut, potrivit angajaților fabricilor producătoare de conserve și de congelare a fructelor, în acest sezon piaţa pomuşoarelor procesate ar putea crește cu 10-15%, însă acest lucru va depinde mult de recolta de pomuşoare (în principal zmeură, căpșune, coacăze) din plantațiile proprii ale procesatorilor. De asemenea, mulți dintre aceștia sunt nesiguri în privinţa faptului dacă vor dispune de cantitatea necesară de materiale de producție până la începerea noului sezon, în special anumite tipuri de conserve, capace de tip twist-off, ş.a., care până acum erau achiziționate în cantități mari din Ucraina.

Experții de pe piața de pomuşoare consideră că în anul curent procesarea pomuşoarelor pentru fermele mari poate și , de fapt, ar trebui să înlocuiască într-o oarecare măsură varianta de export a acestora pe piața rusă. Livrarea produselor moldovenești prin transport rutier pe această piaţă durează în jur de 10-12 zile prin ocolirea traseului tradiţional de până acum. Evident, șansele de a menţine calitatea înaltă a acestor pomuşoare perisabile pe parcursul termenului dat sunt destul de mici.

În anul 2021, Moldova a exportat 4,24 mii tone de pomuşoare (mai mult de 90% pe piața rusă). Totodată, conform estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA, anul trecut recolta locală de pomuşoare de pe 3,8 mii hectare a fost de 18,7 mii tone.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI