Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Se majorează preţurile la cartofii noi

În ultimele două săptămâni, conform monitorizării EastFruit, prețul mediu angro pentru cartofii din recolta 2021 pe piața locală a crescut de la 0,32 USD/kg la 0,37 USD/kg. În aceeași perioadă a anului trecut, prețul pentru ei a fost mai mic cu 45-50%.

Operatorii pieței de fructe și legume din țară susțin că la baza creșterii ascendente a prețurilor la cartofii din roada anului trecut la începutul lunii mai, care s-a remarcat mai ales pe fonul stagnării prețurilor în cea mai mare parte a lunii aprilie, stau două motive principale. Primul motiv ar fi o reducere substanţială pe piaţă a ofertei de cartofi din recolta 2021, în special de calitate acceptabilă. Comerțul cu cartofi s-a mutat preponderent din piețele urbane deschise spre lanţurile de supermarketuri care oferă produse de înaltă calitate, spălate şi ambalate, dar la un preț de vânzare cu amănuntul destul de ridicat, de 14-17 lei/kg (0,74-0,95 USD/kg).

Al doilea motiv pentru creșterea prețurilor este legat de prognozele nu atât de pozitive pentru recolta de cartofi noi din plantațiile în câmp deschis. În viitorul apropiat, conform datelor meteo, vremea în ţară se va încălzi. O tranziție bruscă de la vremea rece la cea caldă va rezulta într-o încetinire a creșterii culturilor de rădăcinoase și a cartofilor. Este posibil ca temperatura atmosferică ridicată prognozată în următoarele zle totuşi  să nu aibă un impact negativ puternic asupra stării câmpurilor de cartofi, în special, a celor irigate și acoperite cu agril. Există însă riscul ca cartofii noi de calibru mic să intre pe piață chiar la începutul sezonului în cantități mici și, aparent, la un preț ridicat.

Sezonul activ de vânzare a cartofilor noi din sere a început săptămâna trecută în regiunile de sud ale țării. Prețurile angro sunt relativ mari: 22-25 lei/kg (1,17-1,33 USD/kg). Anul trecut, cartofii timpurii produși în ţară au intrat în vânzare la jumătatea lunii mai la un preț de 18-19 lei/kg (1,01-1,07 USD/kg).

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI