Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Motivele menţinerii preţului la căpşune la un nivel relativ ridicat în noul sezon

Pentru a treia săptămână consecutiv, pe piața locală de fructe și pomuşoare, prețurile angro la căpșune se mențin la un nivel relativ ridicat – în mediu 55 lei/kg (2,94 USD/kg). În aceeași perioadă a ultimelor două sezoane, prețul mediu de comercializare a fost cu 15-20% mai mic.

Zilele trecute, căpșunile de import erau comercializate angro la un preţ de 55-60 lei/kg (2,94-3,2 USD/kg), iar cele locale - 80-90 lei/kg (4,27-4,81 USD/kg). În cadrul vânzărilor online în perioada dată practic nimic nu s-a schimbat, producătorii menținând prețurile la căpșunele cultivate în seră la un nivel ridicat - 120 lei/kg (6,41 USD/kg).

La prima vedere, situația pare destul de neobişnuită - diferența dintre prețurile pentru căpşunele de import și cele locale este încă foarte mare și, spre deosebire de prognozele operatorilor de pe piață, nu există încă premise pentru o scădere a nivelului prețurilor acestora. Aparent, situația se explică prin faptul că răcirea vremii în a doua jumătate a lunii aprilie a oprit aprovizionarea masivă de căpșune pe piață din câmpurile acoperite cu agril. Totodată, interesant este faptul că şi în anii precedenţi cu primăveri târzii şi răcăroase  a fost observată menţinerea prețurilor la un nivel relativ ridicat la căpşune.

Un alt factor care influenţează stabilitatea preţurilor, potrivit comercianților de pe piață, este reducerea ușoară a importurilor de căpșune grecești și turcești în a doua jumătate a lunii trecute. De asemenea, în prezent căpșunele din Ucraina (preţurile angro la acestea fiind în medie mai mari - 4,44 USD/kg) practic nu intră deloc pe piața locală.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI