Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Procesatorii din ţară nu se așteaptă la o creștere explozivă a ofertei de mere de la producători

Datorită exportului activ de mere în luna aprilie trei fabrici de producere a concentratului de mere din ţară au reuşit să mențină luna trecută un ritm relativ normal de acceptare și prelucrare a merelor pentru procesare – 100 - 200 de tone de mere pe zi.

Un astfel de flux de materii prime nu pune prea multă presiune asupra procesatorilor în ceea ce privește transportul (a cărui costuri au crescut brusc) și logistica depozitului. În plus, contrar celor mai sumbre prognoze, aprovizionarea cu gaze către Republica Moldova continuă până în prezent, iar prețurile pentru consumatorii industriali, potrivit acestora, nu au crescut vertiginos. Respectiv, costul producerii concentratului de mere în ţară permite producţiei locale în continuare să concureze pe piața europeană cu concentratul din Polonia. Datorită acestor factori, conducerea fabricilor de procesare au reuşit să menţină preţurile de achiziţie în aprilie la nivelul lunii martie - circa 1,45 lei/kg (0,08 USD/kg) (inclusiv TVA, în frigiderele vânzătorului). Acest preț nu diferă prea mult de prețul minim la merele din soiurile ieftine, comercianții  cumpărându-le de la companiile horticole mari din nordul Moldovei, care dispun de stocuri mari de mărfuri, la prețul de 3-3,5 lei/kg.

În total, conform experților, fabricile de producere a concentratului de mere în perioada ianuarie-mai a acestui an au primit deja aproximativ 20-25 mii tone de mere pentru procesare.

Prognozele producătorilor moldoveni de concentrat de mere pentru perioada mai-iunie par să fie oarecum optimiste. Ei consideră că o creştere explozivă a aprovizionării cu mere pentru prelucrare nu mai este atât de reală, care, de fapt, ar crea serioase probleme financiare și logistice pentru industria de procesare. Cu toate acestea, chiar și în ritmul actual, aprovizionarea cu mere din recolta 2021 pentru procesare va depăși cel mai probabil nivelul din perioada iarnă-primăvară și începutul verii 2021 (aproximativ 40 de mii de tone).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI